Градовете по-зелени до 2030 година

зелени градове

Източник: greentech.bg

Градските зони по света ще се увеличат повече от два пъти в периода до 2030 г, предоставяйки възможност за изграждане на по-екологични и по-здравословни градове, сочи ново проучване на ООН.

Прости мерки за планиране, като например предвиждането на повече паркове, дървета и покривни градини могат да направят градовете по-малко замърсени. Това също така ще помогне за защитата на растенията и животните, особено в развиващите се нации като Китай и Индия, където всъщност градският растеж ще бъде най-бърз.

Градското население в света се очаква да нарасне от малко над 3,5 милиарда души в момента до 4,9 млрд.  до 2030 г., според оценката от Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие. „През следващите 40 години градското развитие ще изконсумира земя, която е около три пъти по-голяма от територията на Франция, …това често е най-висококласната земеделска земя”, гласи докладът.

В същото време площите, които да бъдат обхванати от градовете, ще се разширят със 150%. По-голямата част от този ръст се очаква да се случи в малките и средните градове, а не в мегаполисите, според доклада.

Наличието на повече зелени пространства в градовете може да филтрира праха и да намали замърсяването на околната среда, а освен това намалява въглеродния диоксид. Някои проучвания показват, че наличието на дървета може да помогне за намаляване на заболявания като астма и алергии при децата, живеещи наблизо.

Наличието на дървета в градовете може да помогне за охлаждането на целите селища през лятото, което означава по-малко нужда от климатизация.

От друга страна градовете са дом на широка гама от растения и животни. „Богатото биологично разнообразие може да съществува в градовете и е изключително важно за здравето на хората и благосъстоянието им“, пише Томас Елмквист от Стокхолмския център за устойчивост, научен редактор на „Градовете и биологичното разнообразие“. „Последните проучвания подчертават значението на малките градски градини като местообитание за местните опрашители, като например пчелите, които намаляват с тревожно темпо през последните години“.

„Устойчивото градско развитие, което поддържа ценните екосистеми, представлява голяма възможност за подобряване на живота и благосъстоянието на хората”, заяви Ахим Щайнер, ръководител на Програмата на ООН за околната среда.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: