pixel

Golden Metro от Zaha Hadid

Заха Хадид

Източник: btvnews.bg

В столицата на Саудитска Арабия – Рияд – ще бъде построена най-луксозната метро станция в света. Местни медии съобщиха, че подът ще бъде от мрамор, а стените ще бъдат покрити със злато.

Проектът за съоръжението е изготвен от британския архитект с иракски произход Заха Хадид, носител на наградата Прицкер.

Според плана станцията ще наподобява пустинни дюни със своите плавни очертания. Над нея ще бъде построена многоетажна сграда, в която ще се помещават паркинг и търговски център.

Футуристичният дизайн на покрива на станцията с неговите позлатени решетки е разработен не само за да впечатли туристите и местните жители, но и за да осигури достъп на слънчева светлина и да защити пътниците от топлина. Площта на новата станция е 20 434 кв м.

„Проектът е разработен с цел да превърне метростанцията в динамично, многофункционално пространство“, разказа пред журналисти Заха Хадид.

По разпореждане на саудитския крал Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд строителството трябва да бъде завършено за четири години. Новото съоръжение ще обединява няколко вида транспорт: метро, монорелсови влакове, совалки до летището и извънградска железница. Планирано е изграждането на шест платформи.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: