pixel

Главният архитект на София спря спорен строеж в Бистрица

protest-bistritza

Главният архитект на София Здравко Здравков е спрял спорния строеж в Бистрица, който предизвика протести на местните жители.

Късно вечерта във вторник хората излязоха на улицата, за да спрат бетоновози, които, според тях, започват наливането на основите на незаконна сграда, предаде Би Ти Ви.

Конфликтът се разигра на централната улица „Черни връх“, на която именно започва строителство на нов обект. Според протестиращите на място имотът е прехвърлен при съмнителна сделка, а излеят ли се веднъж основите, всичко ще бъде узаконено.

Местните твърдят, че идващите с бетоновозите нямат разрешение и съгласувателно писмо с КАТ да затворят улицата. Обитателите на 20 къщи, както и всички тръгнали към Витоша, остават без път.

Имотът е реституиран с подправени документи от името на починали хора. Жалба срещу строежа също е оттеглена при съмнителни обстоятелства.

Арх. Здравков обясни, че при влязло в сила разрешение за строеж, единственият начин за спирането му е протест в прокуратурата и именно това е направено.

Причина за това е разминаване между проекта и приетия устройствен план. На база на становището на държавното обвинение ще се иска от строителния контрол да спре работата до решение на съда.

Той подчерта, че в момента комисия проверява обстоятелствата около реституцията и придобиването на имота.

Напрежението продължи през цялата нощ, като бетоновоз и бетон помпа бяха блокирани от паркирани автомобили.

Хората са категорични, че няма да допуснат никаква техника в района.

Кметът на Бистрица Николай Гюров изрази мнение, че строителите са бързали толкова с наливането на бетона, защото според Закона за устройство на територията, при излети основи обжалването става значително по-трудно.

Още в края на септември възмутени гражданите се събраха да протестират срещу незаконосъобразно преграждане на улица „Черни връх“ в село Бистрица.

Преди два дни протестиращите се събраха пред стадиона на село Бистрица и блокираха достъпа от селото към София и обратно чрез непрекъснато пресичане по пешеходната пътека на Бистришко шосе.

Бистричани настояваха и при този протест да бъдат преустановени имотните измами със земи в селото и да бъдат обявени за нищожни имотните сделки, които са реализирани вследствие на фалшификации.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: