pixel

Гимназисти в Пловдив правят купол с паста №6

spagetti

Вместо да цопнат спагетите във вряща вода за бърза паста за вечеря, гимназисти изградиха от тях сферични куполи – като на катедралата „Александър Невски”, Пантеона в Рим и шедьоврите на носителката на Нобелова награда за архитектура Заха Хадид.

Дузина отбора от Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков” в Пловдив приеха предизвикателството спагети инженеринг . С 500 грама сурова паста N6 и силикон те трябваше да построят възможно най-висок и с най-голям диаметър сферичен купол, като използват материала най-икономично и приложат знанията си по статика и строителна механика. А чрез атрактивната надпревара да привлекат и още кандидат-гимназисти в Европейската седмица на професионалните умения.

За седма поредна година състезанието по спагети инженеринг се организира от Варненския свободен университет в партньорство с всички строителни гимназии в страната. В ПГСАГ „Арх. Камен Петков” най-успешно своите знания, умения и креативност демонстрира отбор „Древност и спагети” от 11. А клас на специалност „Строителство и архитектура”.

Избрахме това име, защото куполите са свързани с античността, разказа Валентин Йончев. Понеже със съученичките му Сибел Шерифова и Милена Начева още не са учили конструктивни елементи, тримата се заели със самоподготовка. А ден преди надпреварата си направили и суха тренировка с пакет спагети – да тестват как ще се получат куполът и стиковането помежду им. Първоначално идеята била да направят ансамбъл от един по-голям и два по-малки, но заданието да се гони височина променило плановете. Накрая везната на журито изтегли голям остатък от материала за градежа, а членовете похвалиха тийнейджърите и за решението да заложат на най-стабилната фигура триъгълник, от която да изграждат петоъгълници в конструкцията си.

spagetti

След първото място в Пловдив Сибел, Милена и Валентин заминават на национален финал във Варна, където регламентът е леко променен – работи се с 800 грама спагети в продължение на 3 часа по същото задание. Пловдив ще бъде представен и от заелия второто място под тепетата тим на 12. А – Хабибе Имам, Борис Димитров и Иван Милев.

Освен кръглия купол от спагети, пред победителите тепърва стоят много предизвикателства. Сибел и Милена вече са решили, че след дипломирането си ще кандидатстват в УАСГ, а Валентин смята да продължи зад граница. Понеже са от паралелка със засилено изучаване на английски, е сигурно, че програмата ще е на този език, но момчето още се колебае за дестинацията. Вече имаме наши възпитаници и в София, и в архитектурни специалности в Германия, Дания Милано, каза директорката на ПГСАГ „Арх. Камен Петков” Мариана Спасова.

А какво би проектирал отбор „Древност и спагети” за Пловдив? Нова опера, отговаря без замисляне Валентин. Милена, която е от Маноле, би работила по атрактивна конструкция за консервация на археологически комплекс Малтепе. А Сибел би развихрила знания и въображение в едно пловдивско-родопско сити, което да разшири града на юг и да съчетае дадености, традиция и модерна архитектура.

Встрани от архитектурата и строителството тримата си имат и своите хобита. Милена играе народни танци, Сибел рисува, Валентин пък се увлича по доброволчески каузи на Общинския съвет по наркотични вещества.

Подкрепям всички 1000 без 2 деца в гимназията да запазят професионалното поприще, което са избрали, категорична е директорката Мариана Спасова. Самата тя, със специалности история и психология, след 30 г. начело на училището, вече е станала половин архитект и половин инженер. Продължава да учи материята от колегите, а те от време на време, къде на шега, къде сериозно, я препитват и по геодезия. В последните две години забелязваме тенденция, която много ни радва, добави и инж. Величка Димовска, зам.-директор по учебно-производствената дейност – 6-7 възпитаници на училището са започнали работа като учители в гимназията.

След състезанието по спагети инженеринг по-щастлива даже и от тях е класната на 11. А инж. Елена Пенчева. От четири тима от нейната паралелка двата са в челната класация.А на празника на училището за Димитровден отборът футболисти изненадал с първо място и по волейбол. Така 11. А си заслужи почерпка.

marica.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: