pixel

Бяла разкри дарителска сметка за моста на Кольо Фичето

dariteska smetka

Община Бяла разкрива дарителска сметка за набиране на средства за ремонт на емблематичния мост на Кольо Фичето.

Това решиха общинските съветници в Бяла, подкрепяйки единодушно докладната записка, внесена от кмета Димитър Славов, съобщава RuseNews.

До тази стъпка се стигна, след като Министерството на културата обясни, че няма как да задели средства за реставрация на архитектурния шедьовър.

Кметът на Бяла, който е първи мандат на този пост, казва, че проявява разбиране към ситуацията, още повече, че в годините досега общината не е искала помощ.

„При условие, че за поддръжка на всички паметници има 500 000 лв., заложени в този бюджет, няма как да искаме и ние в пъти по-големи суми за реставрация на моста на Бяла“, каза Димитър Славов.

Той  се надява чрез дарителската сметка да общината да успее „да набере средства поне да придадем по- приятен облик на моста“.

„Отделно с наши общински средства, въпреки че сме в тежко финансово състояние, ще се опитаме да възстановим и художественото осветление там“, допълни кметът.

Той е влязъл във връзка с архитектите, изготвили проекта за реставрация, с който общината е трябвало да кандидатства през 2015 г. по програмата за трансгранично сътрудничество, но не го е направила. Идеята е да се ползват разработките при следваща възможност за кандидатстване по европейска програма.

По груби изчисления за цялостната реставрация и консервация  на моста са нужни около 2 млн. лева.

Последната реконструкция на моста е направена през 50-те години на миналия век.

Набирателната сметка е:

Община Бяла, област Русе
Банка ДСК Офис Бяла
BIC – STSABGSF IBAN BG 89 STSA 9300 3300 2837 11
Дарение за реставрация на Беленския мост над река Янтра, построен от Кольо  Фичето

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: