pixel

Фукушима ще става 100% възобновяема

vuzobnoviaema energia

Провинция Фукушима се зарече да стане 100 процента възобновяема до 2040г. Съобщението бе направено по време на конференция за местните енергийни мощности, проведена миналата седмица в североизточната провинция. Плановете ще изискват сътрудничеството на всичките 2 милиона жители на префектура Фукушима за генериране на енергия от различни възобновяеми енергийни проекти и инициативи на общността.

„Местната власт като тази в префектурата Фукушима или столичния съвет на Токио са много по-активни, по-прогресивни в сравнение с националното правителство“, коментира Тецунари Ийда, директор на Института за устойчиви енергийни политики в Япония. Провинцията понастоящем планира пускането на две 7-мегаватови вятърни турбини, които ще подкрепят двумегаватовия проект за офшорна вятърна енергия, влязъл в експлоатация в края на миналата година.

Слънчевата енергия също ще играе голяма роля в плановете за устойчиво развитие на региона, но според Стефан Шуриг, директор на Департамента по климат и енергия при Световния съвет за бъдещето, „все още има да се извърви дълъг път в Япония, тъй като правителствените служители са на много про-ядрени позиции“.

Събитията във Фукушима през последните 3 години доказаха, че ядрената енергия може и да има някои предимства, тя лесно може да се превърне в страховита катастрофа, чиито последствия траят десетилетия. Проучване от 2013 отрази тази всеобща нагласа, като установи, че 53 процента от японците искат да ядрената енергия да бъде постепенно изведена от употреба, а 23% искат това да стане него веднага.

fukushima

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: