pixel

Френска къща със зелен покрив

frenska-kushta

Архитектът Патрик Надьо проектира своята „вълнообразна къща“ със зелен покрив като една от общо 63 експериментални къщи, които се строят в близост до Реймс, Франция. Покривът е с растителност, която служи за топлоизолация.

Вълнообразният дом е  на два етажа. На партерното ниво са разположени дневна, кухня и мултимедийно пространство, които се отворят навън към двора чрез плъзгащи се врати. На горното ниво се помещават две спални и баня. Цялата конструкция е изработена от дървен материал, има бетонен фундамент и външни стени от поликарбонатни плоскости, съобщава greentech.bg.

Покривът разполага с автоматизирана система за поливане и механизъм за задържане на вода. Специалната схема за засаждане, приложена за северната и западната фасади, е проектирана в сътрудничество между архитекта и фирмата за ландшафтен дизайн Ecovegetal. Тя включва билки и треви, които са в състояние да се адаптират към суровите климатични условия на региона и изискват минимална поддръжка. Лавандула, мащерка и други малки ароматни билки са разпръснати по покривната повърхност.

Къщата плавно променя външния си вид със сезоните и символизира една океанска вълна или открито поле, бидейки живо, дишащо микро-местообитание за насекоми и птици.

frenska-kushta

ijk;kj;kj;kj;

frenska-kushta

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: