Foster+Partners проектира нови офиси на Alibaba в Шанхай

Alibaba 1
Foster+Partners спечели конкурс за проектиране на нова офис сграда за Alibaba, китайския гигант за електронна търговия в Шанхай. Мрежестата структура на предложената от Foster + Partners сграда е разработена по метода „отвътре-навън“, който балансира работните места със зелени тераси. Проектирана да бъде възможно най-прозрачна, новата офис сграда на Alibaba ще бъде дебют на новия архитектурен стил на компанията, който има за цел да покаже на обществеността уникалната работна култура на Alibaba.

Alibaba 2
Десететажната сграда ще се издигне в Xuhui Riverside, нова оживена част на Шанхай, със зашеметяваща гледка към река Huangpu и централния бизнес район Pudong. Сградата е оформена около централен площад, който се отваря, за да създаде голямо обществено пространство. Това оформя активно социално ядро ​​с панорамни тераси с изглед към площада и главните входове на сградата, отворени от страната на площада.

Alibaba 3Нашият дизайн подчертава важността на комуникацията, интегритета на работещата общност и най-вече създаването на имидж, който отразява репутацията на Alibaba. Оформлението е проектирано отвътре навън, разположено около жизнено, сенчесто обществено пространство, което се възползва от невероятното си местоположение“, споделя Люк Фокс, ръководител на Foster+Partners.

Foster+Partners прилага иновативен процес на проектиране, който използва генетичен алгоритъм за оптимално оформяне на сградата. „Алгоритъмът комбинира няколко аспекта, които са от решаващо значение за проекта, като висока отговорност към опазването на околната среда, максимално отваряне към външния свят и съобразяване със специфични изисквания за функционалност, за да създаде най-подходящата форма. Дизайнът е оптимизиран така, че да осигури целогодишен комфорт на потребителите на централното обществено място, като го предпазва от силни зимни ветрове и парещо слънце през лятото и в същото време създава персонализирани решения за работното пространство за различните отдели на Alibaba.“, добавят от архитектурното студио.

В интериора разположението на бюрата, местата за почивка и заседателните зали е внимателно обмислено, за да се стимулира колаборацията и екипната работа. Архитектите използват визуална и физическа свързаност, които ще стимулират взаимодействието вътре. Естествената светлина и външните пространства оживяват работните места и създават по-фокусирана и мотивирана работна сила.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: