pixel

Европа финансира завода за боклук на София със 179 млн. лева

отпадъци

Източник: 24chasa.bg

Европейската комисия (ЕК) ще ни даде пари за завода за боклук, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на извънредна пресконференция. Повече от година общината чака отговор от комисията и до последно не беше сигурно, че ще ни отпуснат парите. Очакванията на Столична община са за 179 милиона лева безвъзмездно финансиране.

Тя посочи, че европейският комисар по регионално развитие Йоханес Хаан е изразил готовност за отпускането на средства за завода.

„Това е първата по рода си инсталация за преработване на отпадъци в България, като капацитетът и е за преработката на 410 хиляди тона преработени отпадъци за година“, обяви Фандъкова.

ЕК отпусна още миналата година средства за депото към инсталацията за преработка на отпадъци, която ще е в местността „Садината“ в софийското с. Яна. Депото може да бъде използвано, чак след като бъде построен заводът.

В края на миналата година Столичната община обяви нов търг за строител на завода за боклук. Основната причина София да се откаже от предишния конкурс, в който през лятото на 2010 г. беше избран за изпълнител консорциумът „Хут-Станилов“, е фактът, че Европейската комисия определи предложената цена от 208 милиона лева като много висока.

Кандидатите в новия конкурс бяха 11, но все още не е избрана фирма-изпълнител.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: