pixel

Еврокомисията одобри финансиране за растежа на метрото в София

метро

Източник: btvnews.bg

Европейската комисия одобри проекта за разширяване на столичното метро. Изпълнителният орган на ЕС даде съгласие за финансирането по Етап III от проекта, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Плановете обхващат трасето от бул. „Цариградско шосе” до Летище София (лот 1) и линията от ж.к. „Младост” 1 до Бизнес парка в „Младост” 4 (лот 2).

Проектът се финансира по Оперативна програма „Транспорт” чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Общата стойност, съгласно одобреният формуляр за кандидатстване, е близо 240 млн. евро, от които общо допустими за финансиране по ОП „Транспорт” са около 136 млн. евро. Бенефициент по проекта е „Метрополитен” ЕАД.

С реализацията на проекта ще бъдат изградени седем метростанции и над 7 км двурелсово железопътно трасе. След пускането в експлоатация се очаква да се реализират нови над 53 000 пътувания дневно, като ще бъдат открити и повече 300 работни места.

Подземната железница ще осигури бърза връзка между най-населените квартали на София, централната част на града, централната железопътна и автогара, Летище София и Бизнес парка в „Младост”.

Изграждането на участъка „Цариградско шосе – летище София“ започна в края на месец ноември, като стартът беше даден от транспортния министър Ивайло Московски и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Очаква се до няколко месеца да започнат строителните работите и по трасето до Бизнес парка. Планирано е новите метроотсечки да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2015 година.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: