pixel

ЕТЕМ проведе втората изключително успешна международна конференция за фасаден инженеринг

етем

На 13  октомври приключи втората международна конференция за фасаден инженеринг, чийто  домакин беше ЕТЕМ. Партньори на събитието бяха фирми Agrob Buchtal, Akzo Nobel, CCS и Elval Colour. Тази година аудиторията наброяваше повече от 250 души. Гости на събитието бяха както от България, така и от Германия, Русия, Румъния, Гърция, Украйна, Сърбия и др.

Лектори на форума бяха  проф. Улрих Кнаак, инж. Даниел Пфанер и арх. инж. Абдулмаджид Каранух.

Проф. Кнаак е преподавател по Проектиране на конструкции в ТУ Delft- Холандия, а от 2009 г. е декан на катедра Технология на строителството. Паралелно с това е преподавател по Проектиране и Конструкции в Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur at the Hochschule OWL  в Германия и декан на съответния факултет от 2011.

Акцентът в презентацията на проф. Кнаак беше „Фасадите на бъдещето“, като той не пропусна да направи и академичен преглед на различните видове фасади.

Инж. Даниел Пфанер е партньор/изпълнителен директор, както и ръководител на отдел Фасаден дизайн в Bollinger + Grohman Ingenieure, Германия.  Работил е за Bilfinger Berger и Philipp Holzmann AG Contracting Company.

Темата на инж. Пфаннер беше Form and Perform- фасаден инженеринг в устойчиви времена. Той проследи изискванията, на които трябва да отговарят сградните обвивки като представи на аудиторията част от проектите, по които е работил, с техническите параметри на фасадните им системи.

Арх. инж. Абдулмаджид Каранух

Арх. инж. Абдулмаджид Каранух е познат на българската публика от организирания от ЕТЕМ симпозиум „Алуминий и стъкло“ през 2012 год. в Сандански. От тази година той е директор на отдел Фасади в Ramboll Group-Middle East, като запазва позицията си на партньор и член на отдел R&D в Лондонския офис на архитектурно бюро Aedas.

Той сподели богатия си опит, натрупан при участието му в разработване на различни международни проекти, като обърна внимание на специфичните моменти, които могат да компрометират функциите на фасадата, ако бъдат пропуснати.

Инж. Венета Новакова

Инж. Венета Новакова – директор R&D ЕТЕМ Груп, изнесе презентация на тема „Фасадни концепции ЕТЕМ”. Тя представи част от висококачествените продукти на ЕТЕМ, с които може да се постигне енергийна ефективност на сградите. Специално внимание беше отделено на  елементна фасада E99. Специфичните детайли на проекта, повишените конструктивни изисквания, потребността от енергийна ефективност и изборът на троен стъклопакет довеждат до решение за проектиране на специална система Е99 за най-високата сграда в България. Тя е с високи технически показатели и едновременно с това с минимално неблагоприятно въздействие върху околната среда.

Фасадата се характеризира с ниска стойност на коефициента на топлопреминаване, която се постига както чрез висококачествената система от алуминиеви профили на ЕТЕМ, така и благодарение на избора на троен стъклопакет. Благодарение на ниската си рефлексия и високата си пропускливост на светлина фасадата има приятен естествен изглед.

Голям интерес предизвика организираното за първи път в България, съвместно с RAMBOLL GROUP, двудневно обучение на тема „Фасаден инженеринг- концепции, типове фасади и експлоатационни характеристики, пълен работен цикъл от избора на фасада до изпълнение на обекта“ с лектор арх. инж. Абдулмаджид Каранух.

Основната му цел бе да извади участниците от зоната им на комфорт и да провокира работа в екип. Обучението започна с разделяне на участниците на три основни групи: архитекти, инженери, търговци. Участниците в тези три групи бяха разпределени в работни екипи, съставени от различни специалисти – своеобразни интердисциплинарни екипи.

Бяха поставени практически задачи, които трябваше да се решат от различните екипи. След това се обсъждаха конкретните решения, като по време на обсъжданията се стигаше до конструктивни спорове и разпалени дискусии.

Поставените задачи бяха свързани с концептуално определяне на вида на конструкцията, геометрия на профилите, специфични детайли, хидроизолация, топлоизолация, осигуряване на сигурност и пожарна безопасност, определяне на дебелини на стъкла, т.н.

Източник: ЕТЕМ

Етем България

Oснована през 1971 г. Етем заема бързо лидерските позиции в областта на алуминиевата екструзия и е сред най-обещаващите компании в Югоизточна Европа. С над 40 години опит и присъствие в секторите на проектиране и производство на архитектурни системи и профили с различни индустриални приложения, корпоративната мисия на Етем е да предоставя на своите клиенти продукти и услуги с добавена стойност.

Прочетете също: