pixel

ЕС одобри новия закон за ВЕИ на Германия

green energy

Европейската комисия (ЕК) е одобрила в сряда новия германски закон за възобновяемата енергия, който влиза в сила от 1 август.

В началото на месеца ЕК върна закона за преразглеждане закона, представен през април. Одобрението идва след като комисията е констатирала, че промените гарантират излизането на свободния пазар, като в същото време не ги лишават напълно от държавна подкрепа. Новото законодателство също така намалява тежестта от субсидирането на ВЕИ върху големите енергийни консуматори и производствата, които сами си произвеждат енергия за собствени нужди. Законодателството е уредено така, че помощите за ВЕИ да започнат да се разпределят на конкурсен принцип, като постепенно процедурата по разпределение трябва да се отвори и за производители от други страни-членки на ЕС, става ясно от съобщение на Комисията. Според ЕК законът гарантира спазването на европейската политика за околна среда и климат без „излишно да се изкривява единния европейски пазар“.

„Немското законодателство утъпква пътя към пазарната интеграция на ВЕИ“, заяви еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Хоакин Алмуния, като допълни, че в средносрочен план това ще доведе до по-ниски цени за потребителите, а и е добро развитие за европейския единен енергиен пазар.

Всички производители на възобновяема енергия, с изключение на тези с мощности под 100 киловата (през следващите 10 години), ще трябва да излязат на свободния пазар. Те ще получават пазарни премии върху пазарната цена на електроенергията, които до 31 декември 2016 г. ще се определят спрямо административни референтни нива. Очакваният годишен бюджет за ВЕИ субсидии е 20 млн. евро.

Източник: publics.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: