Енергийно ефективен куполен дом в Китай

energoefectivna kushta

За пространствата под куполи се говори, че са не просто особени, но и вдъхновяващи и създаващи ободряващо усещане за цялостност. Британската компания за мебелен дизайн Timothy Oulton използва купола като централен пространствен елемент за поредица от сгради. Построен от регенерирана дървесина, той се намира в средата на градина. Така куполообразният дом се превръща в творческо убежище далеч от врявата на шумния град Гаоминг в южната част на Китай.

Според дизайнерите, цитирани в Designboom, куполният дом е изключително енергийно ефективна постройка. За охлаждането или затоплянето на интериора му е необходима енергия, колкото за една електрическа кана за вода. Благодарение на тази ефективност постройката съответства на немските стандарти за пасивна къща. Прозорците с троен стъклопакет са внесени от Европа, а стените са добре изолирани, за да поддържат ниски разходите, съобщават greentech.bg.

Дизайнерите твърдят, че изграждането на куполния дом не е било лесна задача. „Най-голямото предизвикателство в проекта бе прецизният инженеринг. Една британска специализирана компания бе наета специално, за да се съсредоточи върху строителния дизайн, докато интериорът бе проектиран в Китай. Масивните конструкции от дървен материал са рядкост в южната част на Китай. Затова местният строителен подизпълнител трябваше да преодолее няколко предизвикателства. Осемдесет предварително изработени от дървен материал панела от 4 различни вида бяха изработени с максимална точност така, че да си паснат безпроблемно“.

Във вътрешността на купола мебелите са специално проектирани така, че да акцентират върху необичайния характер на структурата, покрита с кедрови керемиди. Централна вита стълба, направена от регенерирано дърво и стоманени подпори, се извива на спирала като фокусна точка на проекта. Обвивката на купола е изцяло самоносеща конструкция, така че няма колони, които да прорязват пространството.

energoefectivna kushta

hhjfsgjf

energoefectivna kushta

hjhsfdhj

energoefectivna kushta

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: