ЕК одобри и последните две оперативни програми за България

okolna srerda

Европейската комисия прие останалите две оперативни програми за България – „Околна среда“ и „Региони в растеж“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

С това решение и седемте оперативни програми на България за периода 2014-2020 г., чиято обща стойност за финансиране по политиката на сближаване на ЕС възлиза на 7,6 милиарда евро, вече са приети.

Средствата по новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) са 1,77 милиарда евро, от които 1,5 милиарда евро са по линия на Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, и се допълват от национално съфинансиране.

Влагането на значителни средства ще подобри значително условията на живот на българските граждани и техния достъп до питейна вода, канализация и услуги за управление на отпадъците, отбелязват от МОСВ.

Впечатлена съм от работата на българските власти, заяви еврокомисарят Корина Крецу след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. По думите й съвместното усилие вече дава резултати – усвояването на евросредствата е над 76,3%.

Само преди 6 месеца нивото на усвояване беше около 60 на сто, посочи гостът. Тя отбеляза също успешно избегнатия риск от връщане на 250 млн. евро.

Все още остават 1,8 млрд. евро до края на програмния период (2007-2013 г.), припомни Корина Крецу, цитирана от БТА, и заяви оптимизъм и увереност, че правителството ще направи всичко по силите си за тяхното усвояване.

„Част от тези пари вече са платени, т.е. като реални физически плащания на страната трябва да бъдат извършени плащания за около 1,4 млрд. евро. Ужасно предизвикателна цел е тези пари да бъдат разплатени до последния евроцент. Няма държава, която в първия програмен период е успяла да плати 100 процента“, каза вчера вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите на еврокомисаря от Румъния – Корина Крецу, започва процесът на изпълнение, при който инвестициите ще се насочат към ключови области, където ще създаде заетост, ще се развиват иновациите, ще се насърчат младите хора, ще се подкрепят инфраструктурни проекти.

Когато фактите говорят, всички мълчат, заяви премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че резултатите са постигнати на базата на стабилността в страната. Това, че спасихме 250 млн. евро означава, че тези средства са отишли в българските градове и села.

Одобрените 3 млрд. евро по „Околна среда“ и „Регионално развитие“ са също един изключително голям успех. Имаме над 76 процента усвояване на евростредства, убеден съм, че в края на годината ще отидем до 92 – 93 процента, тъй като полагаме огромни усилия, заяви премиерът.

Той посочи вицепремиера Томислав Дончев и министрите Лиляна Павлова, Ивелина Василева като изключително стриктни в това отношение.

Ще положим всички усилия следващите месеци тези пари да влязат в българската икономика, в екологията, в създаването на работни места, обеща Борисов и изрази надежда политическата стабилност да продължи.

Министър-председателят е запознал еврокомисаря с резултатите от борбата с контрабандата и корупцията.

Средствата, които влизат от там в бюджета дават възможност следващата година да влагаме повече пари за съфинансиране на различни проекти, коментира Борисов.

Българският премиер увери еврокомисаря Крецу, че проблемите, които възникват се решават своевременно от екипите и не случайно България е в челните места по усвояване на еврофондовете и най вече по най-малко грешки, които екипите ни постигат.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: