pixel

Фандъкова: От 3 септември 2018 г. 232 деца ще посещават новата детска градина в район „Младост“, филиал на ДГ 76 „Сърничка“

„От 3 септември 2018 г. 232 деца започват да посещават новата детска градина в район „Младост“, която е филиал на ДГ 76 „Сърничка“. Новата сграда е за 10 групи и на практика с нея в район „Младост“ вече няма недостиг на места в градинските групи. Продължаваме със строителството и откриването на яслени групи. Тази година откриваме още две детски градини – по една в „Драгалевци“ и в „Красно село“ и започваме още 9 сгради, които ще са готови догодина. Общо инвестициите в строителство за тези две години са над 31 млн. лв.“ Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка в новопостроената Детска градина „Сърничка“ в район „Младост“.

„В последните 10 – 11 години Столична община инвестира в строителството на над 90 нови сгради за детски градини. През 2006 г. в София имаше 32 хил. места в детските градини, а в момента – над 48 хил. Над 16 хил. са новите места, които осигурихме за децата на София, с изключително целенасочена политика за строителство, в което сме инвестирали над 179 млн. лв.“ – каза кметът Фандъкова.

Продължава работата по изграждане на нови детски градини и реконструкция. Тази година започваме изграждането на 9 сгради. Те са в районите „Лозенец“ – „Кръстова вада“, „Триадица“ – „Манастирски ливади-изток“, „Витоша“ – две сгради, „Нови Искър“, „Искър“, „Подуяне“, „Красно село“, „Илинден“.

Кметът Фандъкова посочи, че е изключително благодарна на Негово Светейшество българския патриарх Неофит, който даде благословията си два имота на Българската православна църква да бъдат предоставени за строителство на училища и детска градина. Това са кварталите „Манастирски ливади“ и „Витоша ВЕЦ Симеоново“, с които нямаше общински терени.

„През цялото това време Столичната община работи изключително активно съвместно с родителските организации, които са част към работната група в дирекция „Образование“. Заедно с тях е създадена единната информационна система за записване в детските градини, правят се промени и се определят местата за бъдещо строителство. И тази година заедно с родителските организации разширихме електронната система, като включихме към нея и приема на децата с хронични заболявания и със специални образователни потребности“ – посочи също Фандъкова.

Със заповед на кмета Фандъкова бе създадена работна група, която ще изготви списък на хроничните заболявания, при които децата се нуждаят от допълнителна подкрепа за прием в детска градина.

По думите на кмета Йорданка Фандъкова „Списъкът със заболявания на Министерство на здравеопазването, който в последните месеци се представя като списък за приемане в детска градина, е списък на заболявания, при които е нужна диспансеризацията, тоест, прием в болница. Това са манипулации, които не мога да допусна, че се правят от незнание, а приличат на целенасочена кампания както срещу нашите усилия, така и срещу всички директори, учители и лекари. Нека не приравняваме всички тези хора и цели гилдии към престъпниците. Проверки на дейността на детските градини се правят постоянно, и когато някой е извършил нарушения, той си носи вината и санкцията лично.“

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: