pixel

ЕК ни даде на съд за перките на Калиакра

калиакра

Европейската комисия заведе иск срещу България в Съда на Европейския съюз заради ветропарковете в района на нос Калиакра, които застрашават защитени прелетни птици. Районът е част от екомрежата НАТУРА 2000. Оттам минава пътят на прелетните птици. Край Калиакра зимува и световно застрашеният вид червеногуша гъска.

“България е разрешила голям брой икономически дейности в района без подходяща оценка на въздействието върху околната среда”, обясниха от комисията. “Хиляди вятърни турбини и около 500 други проекта са получили разрешение без адекватна оценка на въздействието им върху уникалните местообитания и видове в Калиакра, както и върху хилядите птици и прилепи, които прелитат над района всяка година по пътя им към Африка и обратно”, аргументира се ЕК.

Наказателната процедура срещу България за Калиакра се точи от 5 години. През юни 2012 г. Комисията отправи последно предупреждение срещу България заради разрешенията за 2100 вятърни турбини. Досега са готови 223 от тях.

В края на септември министърът на околната среда Искра Михайлова се срещна в Брюксел с еврокомисаря по околната среда Янез Поточник в опит да спре процедурата. Тя обясни, че разрешителните за над 800 перки са изтекли, а за други 550 се водят съдебни дела. Няколко дни след посещението си Михайлова обяви, че Брюксел ще заведе съдебен иск по случая.

По думите на Михайлова капката, преляла чашата на търпението за ЕК, е разрешението на варненската екоинспекция за нов ветропарк край Дуранкулак – СМИН. Инвеститор е фирма, управлявана от Любов Лазарова, дъщерята на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Бившият министър Нона Караджова се опита да спре реализацията на проекта, като отмени екооценката му. Инвеститорът обаче обжалва и спечели делото.

За да умилостиви ЕК, екоминистерството вече прие решение да разшири защитената зона “Калиакра” и да направи нова в района – “Било”. Целта е да се компенсират екощетите. Срещу “Било” се обявиха граждани на Шабла, защото техни земи попадат в зоната, което щяло да ограничи ползването им.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: