Двама министри “за” втори лифт в Банско

bansko-lift

Двама министри се обявиха за втори лифт в Банско. След заседанието на Министерския съвет министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че нейното ведомство е твърдо за втори лифт в Банско, в хармония с природата и при спазване на всички изисквания на закона.

“Смятам, че България трябва да се възползва от потенциала си в планинския туризъм и в частност ски туризма, който привлича висок клас туристи. Вместо да стоим и да констатираме какво правят другите държави, е редно да обсъдим какво може ние да постигнем, за да бъдем на едно от първите места, а не след време децата ни да ходят на ски в Турция и Гърция”, каза Ангелкова.

И повтори позицията си от дебата за планинския туризъм, изразена в края на миналата седмица: “Трябва ли да чакаме да се случи трагедия, особено с лифтовете на Витоша, за да вземем решение тези, които са амортизирани и остарели, да бъдат сменени”.

Министърът на спорта Красен Кралев пък заяви, че скоро кабинетът ще излезе с решение за втория кабинков лифт в Банско и това ще успокои страстите. Позицията на министерството на спорта е, че без втори лифт и увеличаване на дължината на пистите не може да има адекватни условия за ски туризъм и ски спорт в Банско, съобщи той.

“Ние сме на опашката на Европа по този показател. Казусът ще бъде решен в рамките на националното и европейското законодателство”, допълни Кралев.

Вчера кабинетът прие и Наредба за организацията на единната система за туристическа информация, съобщава 24chasa.bg. Тя ще се ползва от гражданите в интернет, които търсят информация за туристически обекти, но догодина. За да заработи, е необходимо да се направят промени в Закона за туризма, които да задължат всички лица, които предоставят данни в този туристически регистър, да го правят, каза Ангелкова.

Вчера правителството прие доклад за концесионните такси за 2013 г. От концесии на 18 минерални извора в бюджета са влезли 2 430 55460 лв. и за ски зоната в Банско – 276 835,5 лв.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: