pixel

Дом за 1,5 милиона долара, покрит с дудъли

doodle

Когато сте били малки, родителите ви може би са ви казвали да не рисувате по стените. На Сам Кокс това никога не се е случвало. Известен като Мистър Дудъл, Кокс е прекарал последните две години, покривайки дома си в Кент на стойност 1,5 милиона долара с дудъли (doodle). Това са онези спонтанни рисунки, драскулки и завъртулки, които човек прави несъзнателно, докато скучае или чака. Всеки сантиметър, от таваните и стените до тостера, е издържан в характерния му монохромен, ръчно рисуван, анимационен стил. Той поема по пътя към покриването на дома си с рисунки през 2020 г., като започва от спалнята. Кокс споделя пред BBC Breakfast, че за него събуждането в тази стая „е нещо като рай“.

doodle

След като покрива спалнята, Кокс преминава към останалата част от къщата – стълбището и площадката, банята със свободностояща вана и още няколко спални. В кухнята дори печката е изцяло покрита с рисунки, което Кокс признава, че може да е направило уреда неизползваем.

„Бих искал да благодаря на майка ми и баща ми, защото, откакто ми позволиха да рисувам по стените на спалнята си, когато бях дете, исках да живея в дом, изцяло покрит с герои, създадени от мен“, пише той в свой пост.

doodle

Г-н Дудъл, който е в края на 20-те си години, завладя света на изобразителното изкуство, когато привидно игривите му творби започнаха да се продават на търгове на цени, много по-високи от очакваните (досега рекордната му продажба е за творбата му „Пролет [2019]“, която беше продадена за малко под 1 милион долара в аукционната компания Tokyo Chuo). През 2020 г. той е петият най-успешен художник на възраст под 40 години, който продава творбите си на търг.

doodle

Мнозина отдават дължимото на интелигентния брандинг и силата на социалните медии като ключови елементи за изключителните му постижения. Разбира се, невъзможно е да се отрече неговата страст, вероятно най-същественият елемент от всичко. Отново пред BBC Кокс казва, че рисуването е „почти като преживяване извън тялото. Ти просто се отдаваш на това свободно състояние на творене.“

Снимки: Mr. Doodle

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: