ДКЕВР няма да преговаря с производителите на зелена енергия

Ангел Семерджиев

източник: publics.bg

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране няма да води преговори с производителите на зелена енергия, беше категоричен Ангел Семерджиев. Той твърди, че таксите за достъп трябва да се платят от производителите на екологична енергия, поради факта, че те водят до допълнителни разходи при поддържането на електро-преносната мрежа:

„Регулаторът никога не води преговори. Регулаторът взима решения въз основа на нормативната база и защитава тези свои решения в съда. Нямаме намерение да променяме таксите, към този момент те са временни. Разбира се, когато се натрупа достатъчно информация за допълнителните разходи, които предизвикват централите за производство на възобновяема енергия, тези цени за достъп могат да претърпят и някакви промени.“

Семерджиев отрече твърдението на производителите на зелена енергия, че приходите от таксата за достъп до мрежа ще се разпределят между електроразпределителните дружества.

„Една теза на производителите на възобновяемите, че се прехвърлят пари от тях към ЕРП-та, е абсолютно несъстоятелна. Ако вие имате изведнъж някакво натоварване на някаква система, което не е било планирано, очевидно тази система не е очаквала, че ще има такива разходи и те трябва да се поемат от някой, или от този, който ги предизвиква или от крайния клиент“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: