pixel

ДKEBР ще преговаря за цената на тока

тец марица

Източник: vestnikstroitel.bg

В близките няколко седмици ще започнат преговори за намаляване на цената, на която НЕК купува енергия от ТЕЦ „Контур глобул Марица-изток 3″ и ТЕЦ „АЕS Гълъбово“, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той смята, че има законова възможност да се постигнат промени по дългосрочните договори за изкупуването на енергията от двата ТЕЦ-а.

„По дългосрочните договори, които могат да противоречат на европейските директиви и практика или на допълнителните изисквания на пазара, може да започнат преговори за предоговаряне“, обясни Семерджиев.

Освен ограниченията в цената, в договорите съществуват и ограничения за обема енергия, която може да се търгува на една бъдеща енергийна борса, по които също вероятно ще има допълнителни разговори. На практика основните преговарящи от страна на държавата ще бъдат НЕК и МИЕТ като принципал на енергийната компания, а ДКЕВР ще участва в преговорите като регулатор, който след това трябва да одобри промените.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: