pixel

Девин остава без прочутата си лековита вода

devin

Един от най-големите ни СПА курорти остава без прочутата си лековита вода. Туристите в Девин нямат възможност да се възползват от благата на Беденския извор, който се намира само на няколко километра от града, тревожи се бТВ.

За този проблем местните жители, община и хотелиерски бранш говорят вече повече от 10 години. Тръбите, които трябва да докарат минералната, лековита вода от Беденските бани до Девин, са изключително оголени, амортизирани и не добре изолирани, от което се губи температурата на водата и лечебните й свойства. Само на няколко километра водата извира при температура от 76 градуса и стига в Девин 10 градуса по Целзий.

Водата помага при лечение на храносмилателната система, опорно-двигателния апарат, както и неврологични, гинекологични, кожни болести. Именно беденската вода прави Девин известен балнео лечебен център преди години.

Още през 70-те години Девин е снабден с чудотворната вода. Днес обаче тръбопроводът е компрометиран на много места. Хотелиерите в Девин плащат такси за беденската вода, но реално не я получават. От общината в Девин се надяват на държавна подкрепа за рехабилитацията на тръбопровода.

Последният проект, с който общината е кандидатствала, е за милион и половина лева. Той е отхвърлен от екоминистерството с мотива, че може да бъде реализиран само чрез съфинансиране от местния бизнес. Сега общинската администрация ще кандидатства отново – за трети път в последните няколко години.

Същинската работа по рехабилитацията на тръбопровода все още не е започнала. Сега местни жители, от бранша и от общината се надяват МОСВ да одобри проекта възможно най-скоро.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: