pixel

Къща от корк

Cork_House

Някои считат, че коркът е идеалният строителен материал: напълно естествен, изолиращ, възобновяем, здравословен, антибактериален, биофилен, издръжлив и рециклируем.

Матю Барнет Хоуланд заедно с Дидо Милн и Оливър Уилтън и в сътрудничество с The Bartlett School of Architecture UCL, проектират и изграждат перфектната къща от корк – първата по рода си. Проектът не получава наградата „Стърлинг“ (приз на Кралския институт на британските архитекти – RIBA, за изключителни постижения в областта на архитектурата), но заслужено печели куп отличия за устойчивост на RIBA.

Cork_House_2

Проектирана с голямо внимание към детайлите, корковата къща е резултат от впечатляваща изобретателност. Издигната на мястото на мелница, датираща от началото на XIX век, сградата отлично отразява и зачита естествената среда във форма и дизайн. Този холистичен подход към устойчиво развитие наистина прави проекта изключителен.

Процесът на изработване на корковите панели в португалската фабрика Amorim се състои от пресоване на коркови тапи за вино, запечатване с пара, като за слепянето им се използва само естествена смола Suberin, и накрая нарязване на блокове с помощта на триони. Именно от тези водоустойчиви блокове, наредени по оригинален начин, е построена корковата къща. За допълнителна защита на покрива са добавени дървени плоскости.

Изобретателността се състои в простотата на сглобяване на конструкцията. Цялата къща е проектирана от отделни модули и може да бъде изградена ръчно. Създаването на толкова деликатно интригуваща сграда, която скромно се вписва в обкръжаващата я среда, е невероятен подвиг на архитектите. Конструкцията черпи вдъхновение от древността, връщайки ни към времето, когато хората са били по-близо до природата. Забележително е отношението на екипа към детайла, а топлината на интериора е изключително съблазнителна. Наличието на печка на дърва не е повод за притеснение – коркът не гори, а само леко се овъглява. Сериозен недостатък обаче остава високата цена на материала.

Някои специалисти очакваха този проект да получи наградата „Стърлинг“ тази година. Вероятно обаче, журито прави правилен избор – като се има предвид количеството корк, необходимо за реализацията на проекта, е спорно доколко природосъобразен е той. Устойчивото възпроизвеждане на модела е под въпрос, тъй като би довело до необходимост от увеличение на корковите насаждения и последващ деветгодишен цикъл за възпроизводството им.

И въпреки това проектът е тържество на красотата и страхотна демонстрация на чудото корк. Екипът отдава еднакво значение на форма, функция и площ, за да създаде вдъхновяващ дом за всеки посетител.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: