Детска градина в Итинген – дърво накъдето и да погледнеш

 Büro B Architekten

Конкурсът за изграждане на общинска детска градина, наречена „Дъжд“, е обявен още през 2017 г. от община Итинген, близо до Берн, и от представените предложения това на Büro B Architekten се оказва най-убедително.

Ядрото на проекта се състои от два павилиона. Те са изградени в дървена рамкова конструкция от сглобяеми компоненти, а между тях се простира вътрешен двор с тераси. Общата дървена фасада свързва двата павилиона с ефирна обвивка и защитава вътрешния двор. Другият общ елемент за двата павилиона е покривът. Погледнати отвън, и двата павилиона се сливат в нещо, което изглежда като една сграда. Когато застанете във вътрешния двор, през отвора с формата на детелина можете да отправите поглед към небето. Двата павилиона се сливат и изглеждат като една сграда.

 Büro B Architekten

Сложните линии във вътрешността създават множество интересни перспективи и пространствени впечатления. Вътрешното и външното пространство са частично свързани помежду си и ограничени навън от предпазващите дървени ламели на носещата конструкция. Всичко това създава постоянно променяща се игра на сенките в сградата. Закачливо извитите пътеки във вътрешния двор контрастират със строгия ъгловат вид на детската градина. Криволичещото оформление в двора създава разнообразни зони за срещи и обмен, както и места за отдих и почивка.

 Büro B Architekten

Павилионите стоят върху бетонна плоча, която поема натоварването от ветрилообразно групираните дървени летви на носещата конструкция. Таванът и покривът на ансамбъла се състоят от кръстосано ламинирани дървени елементи с дължина 3,5 метра, които са здраво свързани помежду си.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: