pixel

Депутатите ще нищят казуса „Странджа“

strandja

Казусът “Странджа” стигна до парламента. В петък депутатите ще изслушат трима министри във връзка с влизането в сила на общия устройствен план на община Царево. Той предвижда около 6200 дка земи от парка да бъдат извадени от него и отредени за строителство. Имотите са основно по крайбрежието.

Природозащитници се опасяват, че влизането на плана в сила ще доведе до презастрояването му и вече на няколко пъти излизат на протести с искане прилагането му да се спре.

Депутатите ще задават въпроси по казуса на министрите на околната среда Искра Михайлова, на регионалното развитие Десислава Терзиева и на инвестиционното проектиране Иван Данов. Идеята за изслушването им дойде от депутатите на ГЕРБ Александър Ненков и Лиляна Павлова. Първоначално те поискаха тримата министри да отговарят на въпроси по казуса още в четвъртък сутринта. Предложението им не беше прието от мнозинството в залата. Депутатът от БСП Петър Курумбашев направи контрапредложение изслушването да е ден по-късно.

Окончателната зелена светлина за плана на Царево и застрояването на части от Странджа дойде след решение на Върховния административен съд. Той отхвърли жалбите срещу одобряването на плана, въпреки че е останал без задължителната за целта екооценка. Тя беше издадена впоследствие, а по-късно бе отменена. Според екоминистерството обаче оценката е валидна, а нова може да се прави, ако планът се промени. Такива промени може да поискат министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното проектиране.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: