Дървен мост в Цзянмън от архитектите от Luo Studio

Luo Studio

Gulao Waterfront е екологичен туристически курорт в центъра на риболовен район с обширни рибарници близо до многомилионния Цзянмън в югоизточен Китай. Тук Luo Studio построява дървен мост – един от многото в курорта Gulao Waterfront Resort. Конструкцията и външният му вид обаче го отличават и го правят специален.

Покритият сводест мост, изграден основно от дървени греди, впечатлява с високата си покривна конструкция. За да е защитена от дъжд и интензивна слънчева светлина, тази структура е покрита с наподобяващи люспи алуминиеви панели. Те не само предпазват от атмосферни влияния, а в зависимост от положението на слънцето позволяват и постоянно променяща се игра на светлината в пространството на дървения мост.

Luo Studio

През пролуките между панелите минувачите могат във всеки момент да открият нови гледни точки към реката и нейната околност. Освен че предпазва моста и неговите ползватели от природните стихии, покривната конструкция укрепва и структурната му стабилност. Строежът на мостове с покривни конструкции е практика, която вече е била разпространена в Китай и описана още в „Летописи за пролетта и есента“ от 722 г. преди Христа.

Страните на покривната конструкция не се стесняват косо една към друга, което би затворило моста в горната му част. Вместо това на билото има остъклен отвор с ширина 1,5 м, който го изпълва с допълнителна дневна светлина. Силуетът на съоръжението в основата и във височина представлява правоъгълник. Поддържащите елементи обаче образуват арка, която е дъгообразно вдълбана в структурата.

Luo Studio

Дървеният мост е с дължина малко над 25 метра. Натоварването се предава на основата му чрез три носещи арки със сечение 60 на 30 см. Те са разположени успоредно на разстояние 2,8 метра една от друга. Общо взето височината на просвета в средата на моста е повече от четири метра при нормално ниво на водата. Това означава, че под него могат да преминават дори по-големи туристически съдове.

Снимки: Luo Studio

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: