pixel

Да помогнем да се довърши църквата„Света Троица“

Slaveikovo

Църквата „Света Троица“ в китното село Славейково, Габровско,  е красив малък православен храм, съграден през 1942 г. в селцето, кацнало в центъра на триъгълника – Севлиево, Габрово, Велико Търново – едно от средищата на българската духовност. Мястото на днешната църква е било свещено от стари времена – смята се, че там е имало езически и православни оброчища и са се провеждали култови ритуали.

Село Славейково е създадено по време на турското робство от настанилите се по българските земи турци. След освобождението, там се заселват българи от близкото село Гостилница и други околни села. Днес запазилото самобитния си облик Славейково привлича кинематографистите с каменните си къщи. В него е сниман например игралният филм „Кмете, кмете“ на режисьора Пламен Масларов.

Slaveikovo

Църквата „Света Троица“ е построена от майстор Станю К. Лафчиев, но поради неизяснени причини вътрешността й остава незавършена. Сградата следва местните архитектурни традиции за каменни сгради, които могат да се проследят до началото на 5-ти век. По това време недалеч от днешния град Севлиево е имало византийска крепост, а през 10-ти век там се издига един от големите градове в средновековна България – Хоталич, който отбранява подстъпите към старопланинските проходи. И двете важни поселища се отличавали с каменни, стени, сгради и църкви.

Въпреки че не е завършен, малкият каменен храм на майстор Станю и до днес изпълнява мисията си да свързва местните хора с вярата им. Иконостасът на майстор Илия Джоклев и иконите на Петър Гейтман от гр. Плевен събират вярващите в каменната обител, но вътрешните бели стени на църквата все още очакват да бъдат изписани.

Slaveikovo

Днес местните жители са решени да продължат започнатото от своите предци, да завършат интериора на храма и да му дадат официален статут. За съжаление проектът не може да получи субсидии от европейските фондове поради малкия брой жители на селото. Затова кметът госпожа Надя Кукурякова приема присърце мисията и започва кампания за набиране на средства за ремонт и довършване на църквата.

Нека да станем част от възраждането на едно прекрасно кътче от България, на сграда наследник на вековни традиции, да допринесем за запазването на българския дух и вяра и в малките селца, като подкрепим благородното дело кой с каквото може – с труд, средства или материали.

Slaveikovo

За дарения, връзка и повече информация:

Надя Кукурякова, кмет на с. Славейково, област Габрово, тел.: 0884 888 794

Банкова сметка: Банка ДСК BG64STSA93000025619257

ЦН ХРАМ СВЕТА ТРОИЦА, с. Славейково, Област Габрово

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: