Chevron ще възражда Бургас – Александруполис

chevron

Американската компания Chevron е заинтересована от проекта за строителство на нефтопровода Бургас – Александруполис. Това е заявил в интервю за ТАСС президентът на „Транснефт“ Николай Токарев.

Това е следствие на разширяването на плановете на компанията да увеличи капацитета на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК).

В проекта с 15% участва и Chevron, припомня в. „Ведомости“.

През КТК са транспортирани 40 млн. т. нефт през 2014 г. За 2016 г. прогнозите са те да достигнат до 67 млн. т. Черното злато от Казахстан и Русия се транспортира до пристанището в Новоросийск, откъдето с танкери се транспортира през Босфора до клиентите в Европа.

„Възможностите на Босфора не са безкрайни. Допълнителните обеми ще бъде трудно да бъдат транспортирани по стария начин“, отбеляза Токарев, съобщава fakti.bg.

Идеята за строителството на тръбопровода с мощност от 50 млн. т. от българския град Бургас до гръцкия Александруполис се роди през 90-те години на миналия ХХ в.

Тръбопроводът КТК с дължина 1580 км съединява огромното тенгизко нефтено находище в западната част на Казахстан и още няколко находища с черноморските терминали в Новоросийск за експорт в Средиземноморието. Той влезе в експлоатация през 2001 г. и по него Русия също изнася нефт.

Пред възраждането на Бургас – Александруполис все още са заплаха действащите санкции срещу Русия и политическата нестабилност, породена от анексията на Крим и намесата на Москва в Донбас, припомнят анализатори.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: