Бюджета на София за 2015 година да е 1,49 млрд. лева

biudjet

Столичният общински съвет прие с мнозинство бюджета на град София за 2015 година в размер на 1,49 млрд.лв., съобщи БГНЕС.

От общо 61 гласували общински съветници, 46 бяха „за“, 14 гласуваха „против“ и един общински съветник се въздържа.

Преди това столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че с този бюджет продължават строителството на детски градини, като за тази година се предвижда завършването на нови 8 детски градини и старта на строителството на още 8. Фандъкова изрази позиция, че бюджетът на Столична община за 2015 г. ще бъде балансиран, реалистичен и ще осигурява устойчиви инвестиции за общината. Тя изтъкна, че през тази година, благодарение на този бюджет ще се направи връзката с метрото между летището и Централна жп гара и автогара, очаква се до края на годината да заработи и заводът за отпадъци.

„Завършваме ново училище, ремонтираме физкултурни салони, строим канализация, инвестираме в културно-историческото наследство, инвестираме в градската инфраструктура, в транспорта, в екологията и в образованието. Това са приоритетите, върху които работим през последните 5-6 години и резултатите се виждат“, добави столичният кмет. Фандъкова заяви, че тази година се очакват нови 80 автобуса, като 27 вече са пристигнали и предстои да бъдат пуснати в движение по линиите на града.

Относно това, че в Инвестиционната програма на общината инвестициите за здравеопазване са 1, 2 %, а за социални дейности са 0, 6 %, Фандъкова заяви, че по отношение на средствата за здравеопазване през последните години повечето от общинските болници са подобрили чувствително финансовите си резултати. Според нея тези болници са започнали да инвестират във собствени средства, но и да защитават европейски проекти. „Очакваме всеки момент да се пусне в експлоатация новата апаратура в Общинската онкологична болница на стойност близо 6 млн. лв. европейско финансиране.

Същото, според Фандъкова се отнася и за детските градини, тъй като някои от тях инвестират собствени средства в апаратура или ремонти. Фандъкова посочи, че не би си позволила да дели София на център и периферия, а в бюджета били заложени повече проекти в „периферията“, отколкото в центъра.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: