Брюксел ни готви глоба по програма “Транспорт”

globa

Брюксел готви глоба за България заради нарушения по програма „Транспорт“. Управляващият орган на програмата е получил през февруари тази година одит на Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“ на ЕС, в който е калкулирана глоба по един от обектите, проверени от Еврокомисията в периода между 29 септември и 3 октомври м.г.

„Констатациите са по отношение установени слабости по проведени обществени поръчки и допустимост на разходи. С проверката са одитирани процедури по шест проекта на програма „Транспорт“, като има предположение за слабости с финансово изражение за един от проектите. Обръщаме внимание, че докладът все още е предварителен и резултатите не са окончателни, по тази причина управляващият орган на програма „Транспорт“ не може да дава информация, която не е окончателна“, коментираха оттам. Затова чиновниците по програмата отказаха да съобщят какъв е размерът на санкцията, съобщава trud.bg.

От ведомството на Ивайло Московски единствено уточниха, че обект на одита са били проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и Агенция „Пътна инфраструктура“. Това означава, че проблемният обект е или модернизация на жп линия, или строеж на магистрала.

От управляващия орган посочиха, че по процедура службите на ЕК изпращат предварителен доклад и дават възможност на съответната държава членка да представи допълнителни доказателства и становище.

След като разгледат представените материали, службите на ЕК излизат с окончателен доклад и крайно заключение. Ако не е съгласна със заключението, страната членка има възможност да пристъпи към процедурата по изслушване. Предстои българската страна да излезе с позиция към ЕК по одита, допълниха от ведомството на Ивайло Московски.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: