pixel

Борят корупцията с електронни търгове

екатерина захариева

Източник: dir.bg

Ще направим всичко възможно, за да продължи гладко разплащането по обществените поръчки и договорите по оперативните програми. Тези програми ще бъдат основните източници на договори за фирмите от бранша и през следващите две-три години.

Това е казал служебният министър на регионалното развитие Екатерина Захариева след среща с Управителния съвет на Камарата на строителите в България.

Разплащанията с бизнеса по обществените поръчки е една от първите стъпки на служебното правителство, обяви и икономическият министър Асен Василев в неделя. Той потвърди, че е разговарял с финансовия министър Калин Христов и са изготвили план за разплащанията. От бизнеса се оплакаха, че държавата им дължи над 270 млн. лв.

Участниците в срещата са обсъдили възможности за оптимизиране на системата за обществени поръчки чрез намаляване до минимум на дискриминационните условия при търговете. Те са се обединили около мнението, че въвеждането на електронни търгове ще намали субективния фактор, а създаването на електронни досиета за големите строителни проекти ще осигури по-висока степен на прозрачност и проследимост в изпълнението на проектите.

Като основен приоритет в работата си министър Захариева отново е посочила повишаването на енергийната ефективност в жилищните и промишлените сгради. За тази цел ще се работи за създаването на единна програма, която да обхване всички индустриални, публични и жилищни обекти. Бързото въвеждане на мерките не само ще намали разходите, но ще подобри и състоянието на сградите и ще осигури заетост на малките и средните фирми, е посочила тя.

Една от задачите на екипа на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева ще бъде да се потърсят възможности за осигуряване на безвъзмездна помощ за съфинансиране от държавния бюджет на средствата, необходими за обновяване на домовете с европейски средства на семейства в затруднено материално положение, каза в интервю за БТА министър Захариева. Факт е, че има места, където хора – едно-две домакинства, са в затруднено положение и освен, че нямат собствени средства, не могат и да получат достъп и до кредитиране. За целта ще търсим възможности за осигуряване на безвъзмездна помощ и за останалите 50 на сто за тези семейства от държавния бюджет, заяви министър Захариева.

Тя съобщи, че в проекта на новата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. са предвидени 200 млн. лева за енергийна ефективност в жилищни сгради, четири пъти повече отколкото за сегашния проект. Следва обаче да помислим за увеличение на този ресурс поне до 400 млн. лева, защото нуждите в жилищния сектор са огромни, заяви министърът.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: