Блок в жк. ”Дружба” в София е първи за саниране

sanirane

Станахме първите в София и в страната вносители на искане за саниране и ни определиха като пилотен блок на програмата. Това каза председателят на сдружението на собствениците на апартаменти в блок 202 в столичния квартал „Дружба“ Георги Пешев пред БТА.

Блокът ще бъде образец на изпълнението на проекта за Енергийна ефективност чрез саниране.

Очакваме предстоящото саниране да свие разходите ни за електроенергия с около 40 на сто, допълни Пешев.

Той уточни, че в блока живеят 71 собственици на апартаменти, като всички почти веднага са се съгласили да участват в Националната програма за енергийна ефективност чрез саниране.

Блокът е без парно и се отоплява изцяло на ток, уточни Пешев.

Според него необходимата инвестиция за саниране на блока по предварителни проучвания на собствениците ще е за около 400 хиляди лева, тъй като общата разгърната площ е над 10 хиляди кв. метра.

Към момента около една четвърт от апартаментите в бл. 202 са санирани, допълни председателят на сдружението.

Пешев допълни, че Програмата за енергийна ефективност в значителна степен вече отдавна е реализирана в страни като Германия, Дания, Полша, Чехия Унгария, като е приключила дори в Румъния.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: