pixel

Бившето кино ”Възраждане” може да бъде съборено

kino vuzrajdane

Сградата на бившето кино „Възраждане“, в която се помещаваше и дискотека „Син сити“, може да бъде съборена до две месеца, апармират от „Спаси София“. В дните около скандалното частично събаряне на един от културните паметници в Пловдив, софийската гражданска организация алармира, че пореден културен паметник в София ще бъде премахнат от собственика си.

„Столична община твърди, че не е издавала разрешение за строеж. В същото време вече се подготвя събаряне и се демонтират части от конструкцията на бившето кино „Възраждане“, заяви Гергин Борисов от организацията „Спаси София” пред БГНЕС.

Преди две седмици, представители на организацията първи алармират за започващите действия по събарянето на стогодишната архитектурна ценност на бул. „Христо Ботев”.

Тя започва съществуването си като театър „Ренесанс”, построен през 1900 година. През 1940 г. сградата изгаря, за да бъде възстановена. През годините приютява кино „Възраждане”, профсъюзен дом „Георги Димитров”, а в по-нови времена е популярна като поп-фолк дискотека „Син сити”. След 1 януари т.г. чалготеката затваря.

В края на миналата година, пред столичен всекидневник хотелиерът и собственик на сградата Красимир Георгиев споделя намеренията си на мястото на „Син сити” да построи нов петзвезден хотел, съобщава dir.bg.

Предварителните дейности по събарянето започват в края на февруари, като вътрешността, прозорците и част от покрива вече са демонтирани.

В този момент надигат глас и от „Спаси София”.

„Общината не е отговорила дали има разрешително за събаряне. Единственото, което знаем със сигурност е, че собственика на сградата е заявил, че ако му бъде предложено ще я събори”, каза още Гергин Борисов.

За „Спаси София” работници на обекта са казали, че след 2 месеца самата сграда ще бъде съборена.

„До момента не сме влизали в контакт със собственика. Написахме отворено писмо до премиера, кмета на София и т.нар. министър на културата. Очакваме реакцията на инспектората към Министерството на културата. Единственият отговор от тях е, че преписката по случая още не е стартирана”, заяви Борисов.

И.д. главен архитект на София Бойка Къдрева е информирала „Спаси София”, че сградата е от най-ниската категория паметници на културата – „паметници за сведение”.

„За съжаление, тази категория предвижда, че ако сградата бъде предвидена за събаряне, в новата трябва да бъдат вписани части от оригиналната фасада. Виждали сме подобни бутафории в София и преди. Резултатът по всеобщото мнение не запазва автентичния дух, а просто е грозен”, допълни Борисов.

Сградата обаче е ценна като физическа памет на града, категоричен е той.

„Много такива сгради бяха унищожени. София непрекъснато губи материалните си следи от миналото. На фона на „разрушителната” реставрация в центъра на града всяко унищожение на стара сграда е разбираемо да предизвиква недоволство. Важна е, защото е от малкото останали от това време и всеки образец на такава архитектура трябва да се запази”, обясни активистът.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: