pixel

Biobulb – крушка, която свети чрез бактерии

електричество

Група студенти от Университета на Уисконсин са измислили начин да си осветяваме домовете без електричество. Наречена Biobulb, технологията разчита на живи бактерии, които да осигуряват светлина.

Discovery News съобщава, че Biobulb ще включва генно модифицирани видове E.coli – вид бактерии, живеещи в червата на хората и други животни. „Обикновено тези бактерии не светят в тъмното, но учените планират да въведат ДНК линия у микробите, която ще им даде гени за биолуминесценция. Бактериите ще светят като светулките, медузи и биолуминесцентния планктон.“

„Biobulb е по същество една затворена екосистема в буркан,” казва биохимикът Майъл Зайкен относн проекта. „Тя ще съдържа няколко различни вида микроорганизми, като всеки организъм ще играе роля в рециклирането на жизненоважни хранителни вещества, от които всяка една от другите микроби се нуждае, за да оцелее.“

Екипът планира да експериментира с различни техники за борба с мутациите в плазмида, с различен цвят на излъчваната светлина и с различни методи за „включване“ – за активиране на светещите бактерии.

Наличието на околната светлина през деня ще помогне на бактериите да живеят и да растат, така че за Biobulb навярно ще може да свети в продължение на дни и месеци наред.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: