pixel

„Био-сфера“ посреща пътниците на летището в Сингапур

singapur

Легендарният архитект Моше Сафдие е известен със склонността си да прави емблематични постройки на еко-тема. Последният му проект в Сингапур – „Marina Bay Sands Resort“ – изглежда сякаш гигантски самолет носи „Висящите градини на Вавилон“ на покрива си. Последният му проект за тропическия метрополис ще се намира на летище „Чанги“ и ще бъде знаков, наподобявайки хибрид между „Биосфера 2“ и купол на Бъкминстър Фулър.

Известна като „Проектът Бижу“, тази структура от стъкло и стомана, подобна на поничка, ще подслони пет етажа с магазини и заведения за пазаруване и развлечения. Те ще бъдат увенчани от буйна вътрешна градина на последния етаж. В средата на нивото на градината ще има кръгъл водопад, който ще се излива от дупка в средата на покрива на „поничката“ чак до пенливия бляскав басейн най-долу. Ще има пет етажа подземен паркинг отдолу. Цялата тази структура ще бъде свързана с трите съществуващи терминали на летище „Чанги“ чрез остъклени пътеки.

Все още нищо не се знае за това кога ще стартира проектът, оценяван на 1,5 млрд. долара. Очаква се неговото изграждане да се случи наред с някои други, общи инфраструктурни подобрения на летището, което е сред петте най-натоварени в света.

Самият Сафдие е прочут с проектирането на емблематични структури, които интегрират архитектура и живи системи в голям мащаб. Едновременно с това му се носи славата на архитект, който прави всичко това напук на големите корпорации, най-малко щадящи околната среда.

singapur

жьаожь

singapur

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: