pixel

БФА: ВЕИ производителите не са причина за проблемите в енергетиката

фотоволтаични

Източник: cross.bg

В последните седмици ставаме свидетели на класическо упражнение по агресивен „черен пиар“ срещу производителите на енергия от възобновяеми източници. ВЕИ секторът отново е подложен на медийна атака от представители на синдикатите и електроразпределителните предприятия. Очевидно целта е да се измести дебатът от болната към здравата глава. Това заявиха от Българската фотоволтаична асоциация по повод изявления на синдикати и електроразпределителни предприятия от последните дни.

Според тях необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от месец май тази година, явно са нарушили доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора.

Няма друго обяснение на неаргументираната и масирана атака срещу производителите на енергия от възобновяеми източници – най-прозрачния сектор в енергетиката.

За справка – на сайта на държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) е виден общият брой ВЕИ производители. Там са изброени над 1600 регистрирани в България компании, чиято собственост може да бъде свободно проверена в търговския регистър. Публични са търговските параметри по договорите на ВЕИ производителите, за разлика от другата голяма част от енергийния сектор. Производството на „зелена енергия“ от фотоволтаични централи e около 3,5%. Фактите говорят сами, не е възможно 3,5% от производството на електроенергия да изземва възможността за производство на конвенционалните централи, посочват от БФА.

Призивите на синдикални лидери, „миньорите да чупят фотоволтаични панели“, за да запазят работата си, приемаме като провокация към тежкия труд на миньорите и изключително тежките условия на труд, в които са принудени да изкарват прехраната за семействата си. Така се отместват първостепенните въпроси като – решаването на социалните проблеми и създаването на цивилизовани и сигурни условия на труд за работещите в мините, полагащите им се социални придобивки, осигуряването на работно облекло, изчистване на сивия сектор от енергетиката и други, подчертават от асоциацията.

ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия. Законите и правилата обаче следва да се прилагат за всички в енергетиката.

Убедени сме, че само спазвайки закона, провеждайки разумен и рационален диалог може да се постигнат стабилни и устойчиви решения в енергетиката, които да създадат спокойствие за труда на всички браншове в сектора, казват в заключение от асоциацията.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: