pixel

Берлин планира интелигентен жилищен район и изследователски парк

Tegel Projekt GmbH

Бившето летище Берлин-Тегел ще бъде преустроено. Генералният план включва Schumacher Quartier, нов жилищен квартал с 200 хектара озеленена площ, както и изследователски и индустриален парк за градски технологии Berlin TXL – Urban Tech Republic. Освен създаването на пространство за индустрия, бизнес и наука, иновационният парк има за цел да изследва и тества градски технологии. Паркът ще се фокусира върху основните теми в развитието на градовете: ефективно използване на енергията, устойчиво строителство, екологична мобилност, рециклиране, мрежово управление на системите, чиста вода и прилагане на нови материали.

Tegel Projekt GmbH

Градската технологична република ще приюти около 1000 малки и големи предприятия, съсредоточени върху научноизследователската, развойната и производствената дейност. Очакваният брой на служителите достига 20 000. Планът включва обособени зони за всички фази на развитие на компаниите – стартиращи предприятия, технологични центрове, бизнес и промишлени обекти. Ще бъдат осигурени и места за настаняване на 2500 студенти, които ще се преместят в сградата на бившия терминал.

В квартал Шумахер ще бъдат построени до 5000 жилища и необходимите за тях удобства в непосредствена близост: детски градини, училища и търговски обекти. Разработката се използва и за тестване на напредничави решения за осигуряване на климатично неутрална енергия и предлагане на нови модели за мобилност. Технологиите ще се изследват и разработват в непосредствена близост – в Urban Tech Republic. Още 4000 жилища са планирани за съседните квартали Сите Пастьор и TXL Норд.

Tegel Projekt GmbH

Градската технологична република се превръща в компактен квартал и район на къси разстояния с път за обществен транспорт и транспортни възли с възможности за споделяне на велосипеди и автомобили, както и за електронна мобилност. Освен това иновационният парк ще бъде свързан с надграждащата мрежа за велосипеден и обществен транспорт.

Община Берлин е възложила на държавното предприятие Tegel Projekt GmbH разработването и управлението на Berlin TXL – Urban Tech Republic и на Schumacher Quartier. Финализирането на първия етап от строителството, както и приключването на голяма част от ремонтите на сградите е планирано за 2027 г.

Снимки: Tegel Projekt GmbH

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: