БЕХ дава 24,4 млн. лева за „Южен поток“

южен поток

По 24,4 млн. лева ще внесат руската „Газпром“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) в газопровода „Южен поток“ до края на годината. Това става ясно от решение на проектното дружество за тръбата. Със средствата ще се покриват текущи разходи, например за изкупуването на земи по маршрута.

От общата сума само 2000 лева ще отидат за увеличаване капитала на дружеството, а останалите ще преминат директно към фонд „Резервен“. Това е трето увеличение на капитала на компанията от 2010 г. до сега.

Съветът на директорите на „Южен поток България“, в която „Газпром“ и БЕХ имат равни дялове, е решил да даде правото на директорите му да разпределят парите по собствено усмотрение, но в рамките на предвидения бюджет.

Очаква се строителството на газопровода да започне през второто тримесечие на 2014 г. В момента се избират проектант, строител и доставчик на материали за тръбата. От „Южен поток България“ вчера не обявиха кои компании се състезават, въпреки че срокът за подаване на оферти изтече на 15 ноември.

Според източници на в. „Капитал дейли“ в надпреварата са 7 консорциума. Сред тях е и руската „Стройтрансгаз“, която участва във всички проекти на „Газпром“ досега и се смята за сигурен участник и в този. Според български източници, наши компании ще поемат около 25% от дейностите.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: