pixel

Български студенти печелят награди от конкурс на VELUX

velux

Трима победители и девет отличия бяха обявени на събитието по награждаване на Международната VELUX награда 2014 (International VELUX Award 2014). Първа награда спечели проектът „Светлина, нов живот“, красиво и проницателно проучване за ролята на светлината в модерния градски живот, дело на екип от четирима студенти от Университета Цинхуа (Пекин, Китай).

Два български екипа от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София бяха отличени с трета награда и с почетно отличие.

Проучването на тема „Светлината на утрешния ден“ е довело екипа, носител на първата награда, към основни разсъждения на тема живот и светлина.

Дю Диканг, 22, бакалавър от Университета Цинхуа и капитан на отбора победител сподели: “За нас светлината на утрешния ден е обвързана с акцент върху духовната красота на живота. Ние не само обсъдихме как по-добре бихме могли да си служим със светлината за в бъдеще, ние потърсихме изцяло ново определение за светлина. В нашия проект светлината служи за сцена и ни кара да се замислим върху скритите в ежедневния живот ценности.“

Проектите спечелили 2-ра и 3-та награда са тясно свързани с глобалната отговорност

Журито характеризира работата на екипа спечелил второ място като фантастична. Техният зрял подход обвързва аспекти на научната фантастика с реалния свят, като анимира зона, освободена от армията, като изкуствен облак от рядко срещания вид „Морнинг глори“. Проектът „Сияен сутрешен облак“ („Morning Glory Cloud”) е плод на труда на двама студенти от Университета Хонгик в Сеул, Корея с идеята да вдъхнови размисъл по темата за невидимата Корейска граница и възможността тя да изчезне.

Проектът спечелил 3-то място – „Светлината на Надеждата“ (“Light of Hope”) цели да даде лъч надежда и светлина на милиони хора живеещи в бежански лагери по света. Журито сметна, че проектът е едновременно икономичен, практически възможен и изразяващ искрената социална ангажираност на създалия го екип от четирима студенти – Снежина Алексиева, Женя Атанасова, Цветомира Иванова, Павел Цочев под ръководството на преподавателя Пламен Братков от Университета по Архитектура, Строителство и Геодезия, София България.

Идеята зад „Светлина на надеждата“ се оформяла в екипа известно време, преди да решат да участват в международния конкурс на VELUX.

“Това, което ни свърза, бе идеята. Концепцията за подобряване живота на бежанците чрез светлина не се роди впоследствие, а беше двигател в процеса на създаване. В момента, бежанците са най-много от 1994 г. насам и кризата в Сирия принуди много хора от зоните на военния конфликт да живеят в неподходящи условия. Нашата идея бе да се погрижим за тези 35 милиона нещастни хора, да си представим живота им, да разберем как се справят ежедневно с него и след това да предложим решение, което може да им е от полза”, споделя Светлана Алексиева, лидер на екипа.

Системата, която екипът създава за бежанския лагер, използва в максимална степен дневната светлина, като осигурява сянка през деня и дава на обитателите на лагера искрица надежда и светлина през нощта. Захранваните от слънчева енергия елементи, третирани със специални пигменти за блясък, изисквали задълбочено научно проучване, за да се потвърди, че това сложно решение може да работи.

Проектът от България, получил почетно отличие, се нарича „Подводни светлини“ (“Diving Lights”) и също е на студенти от УАСГ – Владимир Кръстев и Стойчо Стоев, с ръководител Цветомир Джерманов. Това е огромен успех за българските студенти, предвид силната конкуренция на множеството участници от престижни университети в цял свят. Общо 11 проекта от България бяха приети за разглеждане от журито, представени от отбори от УАСГ и НБУ.

В конкурса тази година се регистрираха 2794 екипа от 86 различни държави, сред които 11 от България. Общият брой изпратени проекти бе 802. От тях 797 отговаряха на условията на конкурса и бяха разгледани от журито. Всеки проект е бил одобрен от университетски преподавател по архитектура преди представянето му.

Наградният фонд за тазгодишните награди е 30 000 Евро.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: