pixel

Тиксо крепи покрива на Националната библиотека

natzionalna biblioteka

Стъкленият покрив на Националната библиотека се крепи от строително тиксо. Ремонт не е направен, защото не са отпуснати необходимите средства, съобщи БНТ.

В началото на февруари заради тежкия сняг, част от стъкления покрив на библиотеката се срути върху читател в читалнята за вестници. Мъжът се отърва само с порезни рани, а от ръководството на Националната библиотека съобщиха, че за цялостен ремонт, който е крайно необходим, ще са нужни над 200 000 лв.

20 дни след инцидента, стъкленият покрив все още не е ремонтиран. Ръководството на културната институция изрази опасение, че временното решение – той да бъде укрепен със строително тиксо, може да се окаже неефективно при първите валежи.

За цялостен ремонт са необходими около 20 000 лева, нo те все още не са отпуснати от Министерство на културата.

„Направили сме съвсем козметични мерки, за да не вали дъжд и сняг, защото влизаме в сезона на дъждовете и това е причина за едно много сериозно безпокойство какво ще се случи с фондовете, не бихме искали да говорим за наводнения“, заяви директорът на Националната библиотека Красимира Александрова.

От топенето на снеговете пострадаха и други знакови сгради в София. От фасадата на Царския дворец в частта на Националната художествена галерия са паднали парчета. Част от мазилката на централната сграда на Българската академия на науките също се срути.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: