pixel

Български и руски експерти ще обменят опит в областта на градоустройството

москва

Източник: vestnikstroitel.bg

Да бъде създадена работна група между български и руски експерти, които да обменят опит в областта на градоустройството, развитието на регионите, обмяна на опит за техническите спецификации и норми в строителството. За това се договориха на първата среща от 20 години насам между министрите на регионалното развитие на България и Русия Лиляна Павлова и руският й колега Игор Слюнаев вчера в Москва.

Тази среща поставя началото на сътрудничество между двете институции. Страните изразиха желание да бъде изготвен план за съвместни действия, който да се подпише по време на българо-руската смесена комисия. Очаква се тя да се състои през пролетта на следващата година.

По време на разговорите беше обсъдена възможността за създаване на условия български и руски фирми чрез консорциуми да работят съвместно в трети страни. Двамата министри обмениха информация за жилищната политика и обновяването на домовете. В момента в Русия тече мащабна правителствена програма за подобряване на жилищния фонд. Министър Слюнаев посочи, че самият той живее в сграда, строена от българската фирма Главболгарстрой и качеството й е много добро.

Министър Лиляна Павлова постави въпроса за сложната процедура по лицензирането на български фирми, за да бъдат допуснати до строителния пазар на Русия. Обсъдена беше и темата за достъпа до информация за предстоящите строителни търгове в Москва, квотите за работната сила. Да бъдат подновени преговорите за избягване на двойното данъчно облагане, настоя министър Павлова. Според нея регулирането на данъчната материя ще помогне на бизнеса на двете страни да бъде по-гъвкав при вземането на решения. Това е тема от компетенцията на финансовото министерство, но българската страна очаква позицията по въпроса на Русия, посочи Павлова.

Руският министър на регионалното развитие заяви, че за неговата страна представлява особен интерес развитието на градоустройството и урбанизацията на нови територии и поиска българските колеги да споделят опита си с тях. „България като член на ЕС въведе изключително високи стандарти, както по отношение на спецификациите и иновациите, така и по отношение на изискванията към строителството”, каза той.

В рамките на работното си посещение в Москва министър Павлова се срещна и със заместник-кмета на Москва по строителството Марат Хуснулин. „Ние проявяваме интерес към опита ви в проектирането и изграждането на метрото. Вие сте въвели най-новите технологии в строителството на Софийското метро и ние искаме да споделите вашия опит” – посочи Хуснулин. „Планът е Московският метрополитен да се разшири с още 150 км” – допълни той. Министър Павлова заяви, че българските фирми имат натрупан опит също така и в изграждането на пътища, жп линии и жилищното строителството, особено в областта на комплексите. „За нас е важно български фирми да могат да участват като подизпълнители на обектите” – каза регионалният министър Лиляна Павлова.

„Българските фирми да създадат свой пул в Москва, за да можем да контактуваме с тях по отношение на предстоящите търгове за строителство на пътища и жилищни сгради”, препоръча на срещата с регионалния министър Лиляна Павлова заместник-председателят на правителството на Московска област Роман Филимонов. Населението на областта е 8 млн. души, посочи той. Павлова пое ангажимент да информира Камарата на строителите в България за тази възможност за сътрудничество.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: