pixel

Асфалтът на мястото на катастрофата в Своге се оказа с недопустимо качество

Svoge

Асфалтът на мястото на катастрофата в Своге е бил с недопустимо качество, каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Резултатите от пробите, взети след инцидента, при който загинаха 17 души, са станали готови днес. Те са показали, че асфалтът съдържа варовик, който има свойствата да се полира при употреба. Съгласно нормативите този материал е недопустим за слагане в износващата част на асфалта, каза Нанков.

Според документите, които са подавани към Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), материалът е съответствал на необходимите стандарти. Пробите от асфалтовата настилка са изпитани от частна лаборатория в Стара Загора, където е и седалището на фирмата, ремонтирала пътя – „Трейс“, през лятото на 2014 г., и АПИ е информирана за рецептата на асфалта през юли 2014 г.

Държавна приемателна комисия приема пътя чак през 2016 г., след като по него е имало 2 години движение, без нито една забележка.

„Становището на АПИ за пътната настилка е предадено в Националната следствена служба“, добави Нанков.

Без да споменава името на пътностроителната фирма той обяви, че досега не е имало случай, в който фирма да откаже да отсранява нередности по пътя в гаранционния срок. Уведомленията от АПИ до фирмата за отстраняване на нередности по пътя са общо 7. Гаранцията на пътя изтича през декември тази година.

dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: