pixel

Асфалтът край Своге не бил подменен преди катастрофата, заради лоша комуникация

Ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ е било информирано за искането на община Своге пътят край града да бъде ремонтирана заради лошо сцепление, но тромава процедура в комуникацията с „Трейс“ е довела до забавянето и той не е бил оправен преди катастрофата от август, при която загинаха 20 души. Това стана ясно от изявление на председателя на управителния съвет на агенцията инж. Светослав Глосов пред Би Ти Ви.

Коментарът му дойде след информация на депутата от БСП Елена Йончева, че разполага с документ още от миналата година, в който има информация за проблем с настилката. Глосов каза, че цитираният протокол не е „нито сензация, нито откритие“ на Елена Йончева от БСП и голяма част от другите констатирани дефекти са били отстранени, но точно въпросът със сцеплението се е оказал спорен.

Той поясни, че към изпълнителя „Трейс“ са били отправяни искания да ремонтира пътя гаранционно още през миналата година, но последвал отказ с аргумента, че твърденията не отговарят на истината и че общината не е страна по договора за пътния участък.

„След техния отказ е направена оценка от нашата пътна лаборатория, която е констатирала конкретни проблеми“, обясни Глосов. Впоследствие бил оформен нов протокол с предписания към „Трейс“, който обаче е направен броени дни преди инцидента. Глосов подчерта, че единственият начин да бъде „притиснат“ изпълнител на пътен проект е в рамките на законово разписаните процедури.

В отговор на въпрос ръководителят на АПИ каза, че не може да си обясни как в тази част на пътя асфалтът се е оказал със състав, различен от утвърдената рецептура. Според него обаче не става дума за измама, защото фирмата би си спестила под 2000 лв. за 350-метровия участък.

Инж. Светослав Глосов призова преди произнасянето на следствието да не се предопределя причината за катастрофата.

dnevnik.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: