pixel

Асансьорът, който расте заедно със строежа

Kone

Асансьорът JumpLift на Kone позволява бързо затваряне на фасадата и не блокира пространството в сградата. За разлика от строителния асансьор върху фасадата, този във вътрешността на сградата транспортира повече хора и материали за същия период от време и по-късно се превръща в пътнически асансьор.

Асансьорът JumpLift на Kone расте заедно със сградата и се движи в съответните завършени секции на шахтите. Това означава, че при сгради с девет и повече етажа асансьорът е на разположение много по-рано за строителните дейности по грубия строеж и вътрешните довършителни работи. Благодарение на своята ефективност той ускорява строителния процес със седмици или дори месеци, в зависимост от строителния проект.

Нарастващите разходи за строителство, недостигът на квалифицирани работници и нестабилните вериги за доставки поставят огромни изисквания към строителния сектор и сектора на недвижимите имоти. През тази година Германската федерация на строителната индустрия (HDB) очаква спад на оборота с два процента. Това прави още по-важно намирането на решения за по-ефективно и бързо изпълнение на строителни проекти. За тази цел Kone, един от водещите световни производители на асансьори и ескалатори, вече използва новия асансьор JumpLift в сгради с девет или повече етажа. Монтажът на асансьора не започва след завършването на грубия строеж, а още преди сградата да е достигнала пълната си височина. Когато покривът е затворен, асансьорът вече е монтиран на две трети от дължината му. Това означава, че той може да бъде завършен по-рано и да се използва за строителни дейности.

По-кратки срокове за строителство

В сравнение със строителния асансьор на фасадата, вътрешният JumpLift транспортира повече хора и материали за същия период от време. Той позволява бързото затваряне на фасадата, не блокира никакво пространство в сградата и се движи, дори когато външните подемници трябва да спрат работа поради силен вятър. „Това ни позволява да съкратим времето за строителство с няколко седмици дори за девететажна сграда“, казва Erik Kahlert, управляващ директор на Kone за Германия, Австрия и Швейцария (DACH).

Фактори, които ускоряват строителството

Колкото по-висока е сградата и колкото повече хора работят на строителната площадка, толкова повече време спестява JumpLift: за повече етажи е необходимо да се транспортират повече материали, а за повече строителни работници – повече превози. Ако освен това за JumpLift се използват две или три асансьорни шахти, строителният процес може да се ускори допълнително.

„Ако за 48-етажна сграда е наличен един JumpLift, изчисляваме, че времето за строителство може да се съкрати с няколко месеца“, обяснява Kahlert. Той се позовава на калкулатора JumpLift, който позволява приблизителна оценка на потенциала за производителност.

Kone

С растежа на сградата, пораства и асансьорът

В сгради с височина между 9 и 48 етажа задвижването се монтира в горната част на водещите релси. Управлението и електрическата инсталация са разположени на платформа, окачена в шахтата и защитена от монтиран над нея покрив (козирка). Ако височината на сградата, а заедно с нея и на асансьорната шахта, продължава да расте, платформата се изтегля нагоре с няколко етажа с помощта на повдигащо устройство. В същото време водещите релси се удължават и задвижването също „скача“ нагоре. JumpLift дължи името си на тези „скокове.“ Те могат да се повтарят, докато сградата достигне пълната си височина. След това задвижването се монтира окончателно в горната част на шахтата.

JumpLift: това е асансьор, който се използва ефективно много по-рано в процеса на строителство“, обяснява Kahlert. „Ако асансьорът „скача“ на един или няколко етапа, всеки път трябва да подменяме само определени компоненти, например въжетата“, обяснява той. По този начин експлоатационните данни на JumpLift достигат или поне се доближават до стойностите на крайното съоръжение. При максимална работна височина от 150 м кабините могат да пренасят до 4 тона полезен товар с максимална скорост 4,0 м/сек.

Широка гама от приложения за JumpLift

Kone разработи JumpLift за небостъргачи, в които се използват високоефективни асансьори с машинни помещения. В резултат на това са реализирани архитектурни икони като Turning Torso в Малмьо (завършен през 2006 г.), The Shard в Лондон (завършен през 2012 г.) и De Rotterdam (завършен през 2013 г.). В Германия JumpLift е използван за първи път през 2021 г. във Франкфурт на Майн в офис-кулата ONE. До края на 2022 г. той ще влезе в експлоатация и в Edge East Side на Warschauer Brücke в Берлин.

Доусъвършенстваният JumpLift вече може да се използва и в сгради с асансьори без машинно помещение. Те са стандарт във високото строителството. Така Kone значително разширява областта на приложение на JumpLift. „Предполагаме, че в Германия, Австрия и Швейцария всички сгради от девет етажа нагоре са подходящи за JumpLift“, подчертава Kahlert.

Снимки: Kone

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: