pixel

Арт селище като комикс прави хората щастливи

Московският архитект Давид Джилавян и дизайнерката-визуализатор Мери Джилавян са изградили арт селище в пустиня в Мексико, където хората са щастливи, усещат и раздават любов и не се чувстват изолирани и депресирани по време на пандемията. Цветното селище, Sonora, се състои от няколко групи вили с частни басейни, цветни геометрични пространства, огромни кактуси и зони за игра. В тази общност вилите са проектирани с изпъкнали обеми и сводести входове, както и малки частни градини, които дават усещане за утопичен свят и безгранично щастие.

„Искахме да създадем място, където хората да се почувстват съвсем различно, далеч от сивата реалност, да  бъдат част от светло триизмерно пространство, и дори част от комикс. Това е място, освободено от предразсъдъци. Тук няма място за расизъм, сексизъм, унижение. Опитахме се да създадем съвсем различна атмосфера, която да излъчва радост, любов и щастие. Арт селището Sonora е експлозия от нашите емоции. Sonora не е просто обикновена архитектура, а произведение на изкуството. Всяка къща е като скулптура“, споделят авторите на проекта.

Арт селището няма ясно определен план. Къщите са разположени хаотично, всяка има своя пъстра пътека. По отношение на геометрията са използвани полукръгли арки и множество малки надвиснали обеми над стълби и пасажи. Къщите са с различна височина и етажност. Прозорците в къщите са толкова хаотично разположени, колкото е хаотична самата подредба на домовете. Многобройните стълби в селището създават усещането, че се качвате нагоре и надолу като в играта Супер Марио. Вилите, разположени на хълма, имат свои собствени басейни. Sonora разполага с един голям обществен басейн за общо ползване. По пътеките между къщите има цветни лехи с много растителност – оазис от кактуси.

Интериорът на всяка вила е приказен. Вътрешното обзавеждане и аксесоари са сведени до минимум. Приказният елемент е подчертан от изрязани форми, изпълняващи функцията на прозорци.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: