pixel

Архитекти искат директор за развитието на София

dikov

Главният архитект на София да е подчинен на зам.-кмета по строителство и инвестиции и да се създаде дирекция по устойчиво градско планиране. Началникът на новото звено също да се избере с конкурс и да е пряко подчинен на кмета.

Тези реформи предлагат 40 архитекти и организации, обединени в инициативен комитет. Сряд тях са “Група Град” , която е сред основните критици на досегашния главен архитект Петър Диков и чийто член е съпругът на правосъдния министър Екатерина Захариева – Ангел Захариев, “Трансформатори”, “Велоеволюция”, “Спаси София”, Съюзът на урбанистите.

Те са пратили писма до кмета Йорданка Фандъкова и шефа на СОС Елен Герджиков. От комитета настояват в комисията по избор на нов главен архитект да влязат техни представители и обществено признати личности с отношение към градската среда.

Очаква се до края на януари конкурсът да бъде обявен. Диков се оттегля от поста на 9 февруари, когато се навършват 10 г., откакто го заема. Кандидатите трябва публично да представят и защитят концепция за развитието на София, обяви по-рано Фандъкова. До приключване на процедурата ще има временно изпълняващ длъжността.

Сред спряганите имена за наследник на Диков са бившият шеф на ДНСК Николай Христов, главният архитект на “Триадица” Иван Шишков и шефът на Дирекцията по общински строителен контрол Влади Калинов. Можело да участва и Ивайло Мишев, който е в ръководството на ЦСКА. Не е ясно дали това ще направи и арх. Захариев предвид поисканите от “Група град” промени.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: