pixel

Архитектът на олимпийския стадион за игрите в Токио през 2020 Кенго Кума идва в София

new_national_stadium_japan_a24

Архитектът, по чийто проект се изгражда модерния стадион за провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г., идва в България.

Kengo Kuma

Кенго Кума е едно от емблематичните имена на съвременната архитектура, с огромно влияние върху развитието на модерния дизайн на сградите и многобройни награди по целия свят. Проектирал е сгради в над 20 държави, сред които музеят на дизайна V&A Dundee в Шотландия, Турският музей на съвременното изкуство в Ескишехир, Северозападна Турция, Брезовият параклис в префектура Нагано, Япония, Музеят на камъните в Насу, префектура Точиги, Плаза Такенезава, Музеят на изкуствата Suntory в Токио и много други.

Tokyo

Световноизвестният японски архитект ще изнесе лeĸция нa тeмa “Eпoxaтa нa мaтepиaлитe” нa 8 oĸтoвмpи oт 19.00 чaca в Ayлa „Maĸcимa“ нa Университета по архитектура, строителство и геодезия, София.

lekcia

Неговата дизайнерска визия изразява емоционалното съдържание на материалите, свързани с присъщи характеристики в традиционното японско строителството и учения. Сградите му се открояват от прекомерната „обективизация“ в западната архитектура и предлагат възможната, според него, „алтернативна форма на архитектура“ – с използването на дърво и други „алтернативни“ материали, като камък, керамика, бамбук, пластмаса и винил и игра със светлината, с която той се опитва да постигне усещане за „пространствена нематериалност“. Всъщност най-очевидната и забележима дизайнерска иновация в проектите на Кума е неговата дълбоко вкоренена връзка с японската традиция и изява на духа, които носят материалите.

new_national_stadium_japan_a24

Освен лекцията в УАСГ, Кенго Кума ще представи излoжбa cъc cвoи пpoeĸти и щe yчacтвa в apxитeĸтypнa paбoтилницa cъc cтyдeнти. Cъбитиятa щe ce пpoвeдaт в paмĸитe нa Днитe нa япoнcĸaтa ĸyлтypa в Бългapия. Opгaнизaтopи ca Πocoлcтвoтo нa Япoния в Бългapия, УACГ и KAБ. „Оргахим“ подкрепя проекта със своя бранд Spirit – премиум интериорни бои.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: