Aмериканският архитект Лий Х. Сколник и екипът му ще вдъхнат нов живот на Епископската базилика на Филипопол

Aмериканският архитект Lee H. Skolnick Architecture + Design Partnership пристигнаха в Пловдив на 20 август, за да започнат работа по дизайна на музейния комплекс на Епископската базилика на Филипопол. Фондация „Америка за България“ се доверява отново на престижното нюйоркско студио, за да създаде гостоприемно и интерактивно пространство, в което посетителите ще имат завладяващо музейно преживяване. Чрез иновативен дизайн, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и разнообразни дейности, за посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство.

„Доволен съм, че Епископската базилика на Филипопол ще почерпи от богатия международен опит на архитект Сколник. Базиликата е ценен паметник на културата, който ще привлече още повече туристи, за да видят един от най-древните градове в света. Сътрудничеството на Община Пловдив с Фондация „Америка за България“ се основава на общия ни ангажимент да запазим и покажем културното богатство на Пловдив и България“, заяви заместник-кметът по култура Александър Държиков.

„Проектът по реставрацията на Епископската базилика се разви бързо от започването му през 2014 г. Археолозите не само откриха два слоя мозайки от 4 – 5 век, но Базиликата се оказа, че е била два пъти по-голяма, отколкото първоначално предполагахме. За да съхрани и представи подобаващо тези над 2 000 квадратни метра уникални мозайки и тяхната история, Фондация „Америка за България“ реши да привлече международни експерти, които да създадат вдъхновящо преживяване за посетителите на Базиликата“, посочи президентът на ФАБ Нанси Шилър.

Лий Сколник и неговият екип са дългогодишни приятели на България. Те проектират първия интерактивен детски музей на Балканите – Музейко, който се намира в София. От откриването му в края на 2015 г., над четвърт милион деца и родители са се докоснали до науката чрез мултимедийни игри и интерактивни експонати, които музеят предлага. През 2017 г. Сколник дарява услугите си на инициативата „Малките герои“ на Фондация „Америка за България“, която преобрази детските отделения на „Пирогов“.

„Радвам се, че отново съм в България и по-специално в Пловдив. Бях тук през октомври миналата година и видях мозайките от Епископската базилика на Филипопол. За мен и екипа ми е изключителна привилегия да работим с българските архитекти, археолози и историци, за да разкажем богатата история на този уникален паметник на културата и да покажем неговите богато орнаментирани мозайки в пълния им блясък“, каза архитект Сколник. Той допълни, че искат да превърнат музейният комплекс в едно живо и въздействащо пространство за посетителите. “ В момента се потапяме в историята на Епископската Базилика, и се стараем проекта да изпълни целия потенциал, който притежава“, посочи американският архитект.

В края на март т.г. кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол беше включена в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти.

В началото на август е издадено разрешение за строеж и вече стартира същинската работа по експониране на мозайките и разкритата археология в двуетажна сграда „похлупак“, разположена в пространството пред католическия храм Свети Лудвиг. Започната е и цялостна рехабилитация на градската територия около Понеделник пазар, като естествено продължение на главната пешеходна зона на Пловдив.Планираният срок за завършване на музейният комплекс е през есента на 2019 г. Общата инвестиция в реализацията на Проект „Консервация, реставрация, експониране и изграждане на защитно покритие на Епископска базилика на Филипопол“  е 17 млн. лв.

Повече за Епископската базилика на Филипопол: www.plovdivmosaics.org.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: