AM „Хемус“ вдигна цените на земите

hemus

Цените на земеделската земя във Великотърновско скочиха заради бъдещото строителство на автомагистрала „Хемус“. Последните изменения предвиждат трасето да мине на около 15 километра от старата столица, между търновските села Ресен и Никюп. Аутобанът ще влезе в областта покрай Павликени и ще излезе край Горна Оряховица и Полски Тръмбеш. Дебатите, които се водят от няколко месеца, както и обществените обсъждания на докладите за въздействие върху околната среда раздвижиха цените на земята и на декар тя вече се е покачила с около 200 лева, показа репортерска проверка.

Най-обнадеждени са във великотърновското село Никюп, до което се намира римският град Никополис ад Иструм. Кметицата Йорданка Атанасова коментира, че декар земеделска земя вече се продава за 1400 лева, а рентата за декар скочила от 50 на 55 лева. По думите й, магистралата е златен шанс не само за Никюп и за туризма в Никополис ад Иструм, но и за Велико Търново. Подобна тенденция отчитат и в село Ресен, където доскоро декар земя се продавала под 1000 лева, а сега цената е 1000-1100 лева, съобщава trud.bg.

Районът край Павликени се слави като един от най-плодородните в страната и земята се търгува на цени от 1000-1200 лева на декар. След шума около АМ „Хемус“ за земеделските имоти вече се искат дори 1400 лева на декар. От кметството разчитат на магистралата за туристически разцвет заради намиращия се в близост Античен керамичен център.

Общественици и икономисти от Велико Търново изразиха притеснение, че 20 километра отдалеченост са много за старата столица и ако магистралата остане на това разстояние, това ще е пагубно за икономиката на града и туризма. Големите логистични зони, за чието изграждане вече има интерес, се очаква да се оформят край Горна Оряховица, където над 300 декара стари казарми стоят непотребни от 15 години.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: