pixel

Актуализираният план за Витоша забранява строителството

vitosha

В актуализирания план за управление на ПП „Витоша“ е записано категорично, че се забранява строителството в парка, подчертаха от екипа по плана.

На семинар днес ще бъде представен актуализираният план за управление на Природен парк „Витоша“. Природозащитници вече споделиха своите притеснения, че новият план, който трябва да замени доста рестриктивния досегашен план, ще даде възможност за широко строителство и ще застраши природните местообитания.

„Това са излишни притеснения, каза по БНР Димитринка Берберова – ландшафтен архитект, ръководител на екипа, който изготвя плана за управление на Витоша, съобщава dir.bg.

„Можем да кажем, че постигнахме един добър резултат с това, че зонирахме една територия с крайселищен краткотраен отдих, това е зона за туризъм. Отделно зона на хижите, сгради за подслон, административните центрове за управление и спортните съоръжения, която представлява 15%. Зоната за туризъм е 23%“, обясни експертът.

„В новия план е записано категорично, че се забранява строителството в парка“, подчерта Димитринка Берберова.

„Забрана на строителство на нови хотели, вилни сгради за постоянно и временно обитаване, производствени, складови, инфраструктурни. Изключението е само за водоснабдяване, канализация, топлоснабдяване“, продължи тя.

„Забрана за промяна предназначението на хижи и ведомствени бази. Това е основен режим“, категорична беше Берберова в отговор на въпроса може ли разрушена хижа да се превърне в апартаментен комплекс.

Архитектът уточни, че на днешното представяне са поканени представители на неправителствени и природозащитни организации. В края на септември предстои общественото обсъждане на актуализирания план за управление на Витоша.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: