pixel

Акациевото дърво от Намибия като строителен материал

Изследователски проект разглежда използването на акациева дървесина от Намибия като строителен материал, който е устойчив на атмосферни влияния и пожар.

Разпространението на инвазивни акациеви дървета е основен проблем в Намибия. Причината е, че това презалесяване намалява площите за паша, понижава нивото на подпочвените води и измества растенията и животните от естествените им местообитания.

В рамките на проект с Университета на Намибия (UNAM) изследователи от INM – Института за нови материали Лайбниц – използват акациево дърво, за да направят устойчиви строителни материали, които са огнеупорни и устойчиви на атмосферни влияния.

Новият строителен материал и неговите специални свойства са представени на панаира в Хановер.

Сътрудничеството между INM и UNAM започва през 2016 г. с инициативата „Развитие на компетентността на Института за материали в Намибия“ (NaMiComp), финансирана от GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH) и Саарланд. „На първо място, научихме нашите партньори от Намибия какви методи и оборудване се използват за изследване на дървесината, свързващите вещества и добавките по отношение на строителните материали, които са подходящи за устойчиво и евтино строителство на къщи в Южна Африка. Междувременно в Намибия е създадена лаборатория за материалознание, където намибийските партньори могат сами да анализират и обработват компонентите на място“, обяснява ръководителят на проекта Карстен Бекер-Вилингер. Следващата стъпка е да се започне промишлено производство на акациева дървесина в Намибия.

acacia tree

Производствени процеси и свойства

И така, какво е особеното в използваната технология? Компонентите на плоскостите от дървесни влакна са акациеви стърготини и неорганично свързващо вещество на водна основа (Namibinder), което не съдържа вреден за здравето формалдехид и има баланс на CO2, който е 4 пъти по-нисък от този на цимента. Освен това строителните плоскости не са незапалими. Това се доказва от тестовете за пожароустойчивост при температури до 1100°C за период от повече от един час. Те са подходящи за носещи компоненти и са устойчиви на атмосферни влияния, а специален процес ги прави устойчиви на дъжд и съответно подходящи и за покриви на сгради.

Предимства на строителните материали от акациева дървесина

Предимствата на производството на строителни материали от местни ресурси за самата Намибия са очевидни. От една страна, така се създават работни места. От друга страна, строителният материал е толкова евтин, че много по-голям брой хора ще могат да си позволят къща. Но дървените плоскости са интересни и за европейския пазар, например за строителството и мебелната промишленост.

Снимки: INM

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: